Gents en veganistisch

Foto: DVH

Gent -

Het derde Vegan Summer Fest trok vandaag opnieuw duizenden bezoekers naar Flanders Expo. We gingen op deze beurs op zoek naar de stands met een Gentse insteek. En onderwierpen de gerechtjes aan een geheel subjectief oordeel.

1. Davai: smakelijke mix van Gents en Russisch

Gents en veganistisch
Maybritt en Ruslan: “Geen imitatie van vlees voor ons” Foto: DVH

“Wij hebben het niet voor veganistisch voedsel dat probeert vlees na te maken”, zegt Ruslan, een jonge Wit-Rus die al sinds zijn vierde in Gent woont. Samen met zijn vriendin Maybritt heeft hij een favoriet recept uit zijn moederland, genaamd pelmeni (dumplings van deeg) een biologische twist gegeven met bloemkool, witte miso, tofu en edelgist als ingrediënten . “Wij koken die ook niet in water zoals in Wit-Rusland maar bakken ze op een pan, zoals de Vlamingen het liever eten.”

Hun bedrijfje Dawai (Russisch voor “Kom Op”) is nog geen jaar oud en mikt niet op een eigen winkel. “Wij focussen op bio-shops, retailers - zoals Albert Heijn, waar we een prijs hebben gewonnen voor onze dumplings - en evenementen.” In oktober vind je hen op het Gentse Filmfestival.

Ons oordeel: prima stuff, zeker de pikante versie. Niet vergeten te mengen met de bijgeleverde sausjes en kruiden.

www. davaidumplings.com

Gents en veganistisch
In Wit-Rusland worden de dumplings gekookt, in België gebakken Foto: DVH

2. Catberry: veganistisch en toch oogstrelend

Gents en veganistisch
Amelie Badie (rechts) opent in september een eigen atelier Foto: DVH

Amelie Badie werkt al twee jaar vanuit haar eigen keuken aan de fraaiste veganistische patisserie van Gent. In de etalage van haar standje liggen schattige cakejes en taartje in felle kleurtjes te knipogen naar de passanten. “In september hoop ik een eigen ateliertje te openen aan de Ottergemsesteenweg”, zegt Amelie, die zich specialiseert in gepersonaliseerd fijngebak. Ook een troef: volgens haar concullega’s is Amélie de vriendelijkste patissier van het land.

Ons oordeel: de cakejes en taartjes zien er zo oogstrelend uit dat wij er niet in durfden te bijten. Maar het oog wil ook wat.

Facebook: /catberry.pastries

3. V-Box: freakshakes

Gents en veganistisch
Kickass street food van V-Box Foto: DVH

“Dit is ons derde jaar op Vegan Summer Fest en we hebben echt de bezoekers zien veranderen van die-hard veganisten naar een minder alternatief, divers publiek van alle leeftijden dat vooral nieuwsgierig is maar ook zeer bezorgd over de impact van de evolutie van ons klimaat”, zegt Sarah Vermeulen van V-Box.

Vanuit haar foodtruck verkoopt ze “kickass street food” zoals wraps en bagels. Het meest in het oog springend zijn de zondig ogende freakshakes: milkshakes met als topping een donut waarover nog eens een dikke laag slagroom wordt gelegd.

V-Box heeft al een eigen verkoopspunt vanuit een scheepscontainer in winkelcentrumDok-Noord.

Ons oordeel:snoepen zonder schuldgevoel.

www.v-box.be

Gents en veganistisch
Sarah Vermeulen met een freakshake Foto: DVH
Door Geert Neyt