Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends

Gentse brouwers verenigd Foto: DVH

Gent -

Wie zich rept kan vandaag nog naar de tuin en de inkomhal van de VIP-school voor het Gentse Bierfestival. De deuren sluiten om 22 uur. Wie dan nog blijft, wordt aan het werk gezet bij de opkuis! Wij zagen en noteerden drie trends

Trend 1: zware bieren zijn out

“Het is niet meer stoer om een bier met een alcoholpercentage van twee cijfers te drinken”, zegt Pedro De Graeve, zelf brouwer van het populaire L’Arogante.

“Ten eerste zijn de verkeersregels te streng geworden om je nog te wagen aan zware bieren. Ten tweede kunnen mensen zich minder en minder veroorloven om de ochtend na een avondje stappen uit te kateren. Er moet immers gepresteerd worden. Ten derde letten we meer op onze gezondheid. En ten vierde primeert niet langer de sterkte van het bier maar de smaak en de beleving.”

Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends
Slecht weer maar goede bieren op het Gents Bierfestival Foto: DVH

Voorbeelden van Gentse bieren met een verhaal zijn de Crabbelaer , een bier ontstaan in een achtertuin in de Brugse Poort tussen twee hobbybrouwers die hun experimenten aan elkaar lieten proeven. Hun nieuwste is een bier op basis van zoethout, het retro-houtje om aan te knabbelen.

Ook L’Arogante is een Gents bier met een verhaal. “Na een dagje sporten in de Ardennen ontstaan in een café in La Roche waar ik verbroederde met de lokale bevolking”, aldus Pedro de Graeve. “Uit die samenwerking is L’Arogante voortgekomen: L’Aro verwijst naar La Roche en Gante van Gent.”

Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends
“Session” verwijst naar “sessie”: van deze lichte bieren kan je een hele sessie blijven drinken zonder dronken te worden. Foto: DVH

Trend 2: lokaal, eerlijk en authentiek

“Ik krijg migraine van platte industriële bieren van kapitalistische multinationals”, zegt Benoit Dubrulle van brouwerij De 6 Helmen. “Ik drink kwaliteitsbier dus voor mijn gezondheid.”

Samen met brouwingenieur Kristof Vanderbiest is hij de man achter de Crabbelaer. “Authenticiteit en eerlijke producten zijn belangrijke troeven geworden voor de consument. En lokale producten slaan ook aan. Maar laat je niet bedotten: Een Gentse Strop is géén Gents bier.”

“Mensen gaan steeds meer op zoek naar speciale bieren”, zegt Francis Vanden Berghe, voorzitter van de Gentse Biervereniging dat vandaag voor de tiende keer het Gentse Bierfestival organiseert. “En ze willen er ook voor betalen.”

Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends
“Mensen willen eens wat anders dan doordeweeks bier. En ze zijn bereid er voor te betalen” Foto: DVH

De Gentse Biervereniging telt 200 leden. Hun uniform is hun bierglas. “Het is onze missie om de gewone burger te leren om te durven proeven. Van hobbybrouwsels tot semi-commerciële bieren. Het Gentse bier leeft. Er zijn op dit moment wel 30 verschillende bieren van Gentse makelij waaruit je kan kiezen. En de brouwers hebben zich samengeslagen in Gent Brouwt, dat erin slaagt hun bieren op de menu’s van de lokale horeca te zetten.”

Trend 3: de metalconnectie

Dat liefhebbers van metal wel eens een pintje lusten, zal niemand verbazen. Maar dat er op de biermarkt een hele niche is ontstaan van speciale bieren die een link hebben met metalbands of hun songs?

Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends
Bieren met zware metalen Foto: DVH

Het Gents Bierfestival had dit jaar zelfs een heuse metalbar, vol exclusieve biertjes van brouwers met een passie voor zware metalen.

Wij zagen flesjes met schitterend vormgegeven etiketten en namen zoals Raining Hops (verwijzend naar de song Raining Blood van Slayer), Bloody Harry, Turbeau Noir (het huisbier van Channel Zero), Lake Bodo (gebrouwen met het water van het gelijknamige Finse meer waarin op de bodem een lijk werd gevonden) en het onvergelijkbare Stream for the Heavens: alcoholpercentage 20 graden. Ideaal om even traag te degusteren als de muziek klinkt van deze legendarische groep in het “funeral doom” subgenre.

Gents Bierfestival viert tiende verjaardag: drie trends
Foto: DVH
Door Geert Neyt