Florian Vermeersch is Belgisch kampioen bij de beloften

Foto: Marc Van Hecke

Lochristi - Florian Vermeersch (20) kroonde zich deze middag in het Luxemburgse Habay-la-Neuve tot Belgisch kampioen bij de U23. De renner van Lotto-Soudal was samen met Laarnenaar Gilles De Wilde een van de favorieten. Het kersverse en jongste gemeenteraadslid voor Open VLD kwam solo aan met bijna twee minuten voorsprong op diezelfde De Wilde, die recent een sterke prestatie neerzette in de Ronde van Namen. Sébastien Grignard, ploegmaat van Vermeersch, vervolledigde het podium.

Florian Vermeersch studeert geschiedenis aan de UGent, en combineert dat met een mandaat als gemeenteraadslid in Lochristi én met een wielercarrière waarin hij nu dus onder de vleugels van het Belgische Lotto-Soudal meteen een fameuze prestatie neerzet. Eerder dit jaar, op 5 mei, kroonde hij zich ook al tot provinciaal kampioen bij de beloften in Horebeke.

Vorig jaar koos Vermeersch behalve voor politiek engagement bij Open VLD ook voor een switch van het veldrijden naar de weg. In de zomer van 2018 zette hij opvallende prestaties neer in onder meer de Ronde van Vlaams-Brabant en de Ronde van Luik, waarna hij niet onmiddellijk wilde overschakelen op het winterse crossseizoen. Een overeenkomst met Lotto-Soudal bracht hem meteen een flinke stap voorwaarts en vergemakkelijkte zijn keuze voor het wegwielrennen. 

Op de sociale media regent het ondertussen felicitaties, zowel vanuit sport- als politieke middens. "Eergisteren nog meehelpen bij het evenement 'fietsen met de burgemeester’ en op zaterdag Belgisch kampioen worden bij de beloften op de weg. Dat kan alleen Florian Vermeersch zijn", klinkt het daar. "Fietsen met de burgemeester, het was een goede aanloop", reageert ook burgervader Yves Deswaene. 

Door Geert Herman