Linkse activisten willen statement maken op Pukkelpop: “Extreemrechts heeft geen plaats op cultuurfestivals”

Hasselt -

Zaterdag was het Vlaams Belang Jongeren die aan de ingang van Pukkelpop post vatten, zondag werd er een tegenreactie van links georganiseerd. Initiatiefnemer Thomas Weyts van ‘Stand Up tegen racisme en fascisme’ riep via Facebook op om een statement te maken. “Wij vinden dat extreemrechts geen plaats heeft op een cultuurfestival als Pukkelpop,” klinkt het.

De actievoerders willen de confrontatie niet aangaan, maar willen awareness creëren en een statement maken: geen fascisme op festivals. ‘Wij zijn van mening dat ieder cultureel evenement, wat per definitie sociaal is, een boodschap tegen racisme zou moeten uitdragen,” aldus Weyts.

“Vlaams Belang probeert de festivals te kapen en hamert daarom op neutraliteit. Maar wat willen ze? Dat hier volgend jaar geen artiesten staan die antiracistische teksten hebben? Dat kan gewoon niet, dan hebben ze een probleem met elk festival in Vlaanderen.”

De actie werd pas laat op touw gezet, maar volgens Weyts zijn er veel mensen die positief reageren: ”We zien wel wat de opkomst wordt.”

bekijk ook

Vlaams Belang-jongeren delen vlaggen uit aan ingang Pukkelpop

Door Wim Jacobs
AANGERADEN