Warmste dag ooit, twee hittegolven en eerste code rood, toch is deze zomer geen recordzomer

Bron © VTM Nieuws

Foto: Photo News

Twee hittegolven kwamen voorbij en verschillende hitterecords - waaronder dat van de warmste dag- moesten er deze zomer aan geloven. Toch zal de zomer van 2019 als geheel geen recordzomer worden, stelt weerman David Dehenauw tegen VTM Nieuws.

“Een warmere, drogere en zonnigere zomer dan gemiddeld.” Zo vat Dehenauw de afgelopen zomer samen. Toch noteerden we de warmste dag ooit, was het puffen tijdens twee hittegolven en werd er voor het eerst code rood voor hitte afgekondigd. ”Maar de gemiddelde temperatuur van de zomer zal rond 18,8 graden Celsius liggen, en dat zal ongeveer een graad minder zijn dan de recordzomer van vorig jaar”, klinkt het.

Deze zomer zal in de top 10 van warmste zomers belanden, maar wel in de tweede helft. De zomer van 2019 zullen we niet terugvinden in de top 10 droogste of zonnigste zomers. Over de hele zomer zal er minstens 190 mm neerslag zijn gevallen en heeft de zon rond de 650 à 700 uur hebben geschenen. Te weinig om in een toplijstje te geraken.

De laatste twee weken van de zomer brengen nog behoorlijk goed weer. “We krijgen vaak zon, met normale en soms bovennormale temperaturen”, voorspelt Dehenauw.

Door rrln
TOP 10 MEEST GELEZEN