Tom Dumoulin en Team Sunweb gaan na 8 jaar hun “eigen weg”, Jumbo-Visma kondigt transfer aan: “De laatste maanden zijn niet leuk geweest”

Foto: BELGAIMAGE

Tom Dumoulin vertrekt na dit wielerseizoen bij Team Sunweb en gaat voor Jumbo-Visma rijden. Dat hebben beide teams maandag officieel bekendgemaakt. De Nederlander tekent voor drie jaar bij de ploeg van Wout van Aert.

Sunweb bevestigde de breuk met de Giro-winnaar van 2017 via Twitter: “Na een geweldige tocht van acht jaar en ontelbare successen zullen Team Sunweb en Tom Dumoulin hun eigen weg gaan na 2019”, klinkt het.

Met pijn in het hart

“Als renner ga je altijd op zoek naar het hoogste”, reageert Dumoulin. “Je vraagt jezelf voortdurend af of je op de juiste plaats zit. Er is altijd interesse geweest van andere teams. Dat is normaal. Maar de omstandigheden bij Sunweb hebben er altijd voor gezorgd dat ik ben gebleven. Na de teleurstelling niet te hebben kunnen starten in de Tour heb ik na lang nadenken besloten dat het goed was opnieuw te beginnen in een nieuwe omgeving. Ik wilde focussen op nieuwe teams. Er waren een aantal mooie aanbiedingen en het leek mij het juiste moment één van hen in overweging te nemen.”

“Het doet pijn het team te verlaten”, bekent de Nederlander. “Mijn hart ligt bij deze ploeg en we hebben samen zaken bereikt, waar ik heel trots op ben. We hebben bewezen dat het mogelijk is samen een grote ronde te winnen. Ik heb er ook geen twijfels bij dat dit in de toekomst nog had kunnen lukken. Ik besef dat het gras aan de overkant niet altijd groener is, maar ik wil de kans grijpen om mijn horizon te verruimen en de mogelijkheden bij een nieuw team te ontdekken.”

Tom Dumoulin en Team Sunweb gaan na 8 jaar hun “eigen weg”, Jumbo-Visma kondigt transfer aan: “De laatste maanden zijn niet leuk geweest”
Foto: EPA-EFE

“De laatste maanden zijn niet leuk geweest”

“Ik liep al een hele tijd rond met het gevoel dat het niet meer zo lekker liep”, zei Dumoulin aan de NOS. “Ik kon niet meer het uiterste uit mezelf halen en we konden elkaar ook niet meer beter maken. Ik ben met lood in mijn schoenen naar Iwan (Spekenbrink, red.) gestapt. Op een aantal vlakken lagen we zo ver van elkaar af dat ik dacht: dit wordt moeilijk.”

“De manager zei altijd: zonder wrijving geen warmte. Dat is acht jaar lang het geval geweest. We hebben gewreven met elkaar, maar ook heel veel warmte gecreëerd. We hebben supermooie dingen laten zien. De laatste tijd was er wel wrijving, maar heel weinig warmte.”

“De laatste maanden zijn niet leuk geweest”, aldus de Nederlander. “Je kunt je voorstellen dat het niet altijd leuke gesprekken zijn geweest, het wordt dan een heel zakelijk verhaal. Maar Iwan had nog een tegeltjeswijsheid: als je beiden ontevreden bent over de deal, dan heb je een goede deal. Daar wil ik het eigenlijk bij laten.”

Jumbo-Visma

Een uurtje na de bekendmaking van Team Sunweb dat Tom Dumoulin het team volgend seizoen zou verlaten, bevestigde Jumbo-Visma de komst van de 28-jarige Nederlander in een video op Twitter. De overgang van de beste Nederlandse ronderenner van het moment hing al een tijdje in de lucht. Dumoulin wordt volgend seizoen ploegmaat van onder meer Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen en onze landgenoten Wout van Aert en Laurens De Plus.

“We hebben één droom: het winnen van de grootste ronde ter wereld (de Tour de France, red.)”, legde Jumbo-Visma in het filmpje uit. “Dat willen we doen door te durven en lef hebben, door vriendschappen sluiten, door slimmer te zijn dan de rest, door open te staan voor nieuwe invloeden, door te strijden op het scherpst van de snede. Maar vooral: door het samen te doen. Welkom Tom. Samen gaan we de strijd aan voor onze droom.”

Dumoulin reed de voorbije acht jaar voor Sunweb en haar voorgangers Argos-Shimano en Giant-Alpecin. In het shirt van Sunweb won hij twee jaar geleden de Ronde van Italië. Vorig jaar werd hij tweede in zowel de Tour als de Giro. Dit seizoen draaide door een weerbarstige knie uit op een mislukking. Dumoulin moest snel opgeven in de Giro en startte - na een nieuwe opgave in de Dauphiné - helemaal niet in de Tour. Ook de Vuelta, die komend weekend start, komt nog te vroeg.

“Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren aan dat doel, het winnen van een grote ronde”, legde Dumoulin zelf op de website van Jumbo-Visma uit. “Ik was op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging en Team Jumbo-Visma is daar de juiste ploeg voor. Ik heb er veel zin in. Ooit ben ik begonnen bij de Rabobank Continental-ploeg en dat is een voorloper van het huidige Team Jumbo-Visma. Deze stap voelt daarom een beetje als thuiskomen. Het is mooi om de kleuren van de Nederlandse ploeg te vertegenwoordigen.”

Team Jumbo-Visma koestert de ambitie om in grote ronden structureel mee te dingen naar de eindzege. Directeur Richard Plugge zag het verwezenlijken van die ambitie met deze spectaculaire versterking dichterbij komen. “Je kunt beter mét dan tegen elkaar rijden”, refereerde hij aan de gevechten die Dumoulin in het verleden uitvocht met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. “We kunnen nu de sterkst mogelijke ploeg samenstellen in de strijd tegen een team als Ineos. Het waarmaken van onze dromen en ambities komt steeds dichterbij. We zijn stapje voor stapje gegroeid en willen altijd verbeteren. Meedoen om de eindzege in grote ronden is altijd een doel en een plan geweest.”

Ongelukkig jaar

De 28-jarige Dumoulin beleeft een bijzonder ongelukkig jaar nadat hij in 2017 nog de Giro won en wereldkampioen tijdrijden werd en vorig jaar zowel in de Giro als in de Tour als tweede eindigde. Dit jaar won hij geen enkele wedstrijd. Zijn keuze te mikken op het klassement van de Giro pakte door pech verkeerd uit. In de vierde etappe kwam hij ten val door toedoen van de Italiaan Salvatore Puccio. Dumoulin stapte een dag later nog wel op de fiets, maar hield het na een paar kilometer met een pijnlijke knie voor gezien.

De ernst van de blessure werd vervolgens onderschat. Dumoulin ging naar de Dauphiné om zich in vorm te rijden voor de Tour de France, maar hij bleek allerminst topfit. Na zes etappes hield hij het voor gezien waarna er een ‘lichte ingreep’ volgde waarbij een stukje grind uit zijn linkerknie werd verwijderd. Meteen daarna zou hij op hoogtestage gaan, maar Dumoulin keerde, op weg naar de Alpen, om. Begin augustus raakte bekend dat de Nederlander ook past voor de Vuelta.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN