Auto met vier tieners in knalt tegen vrachtwagen: meisje (14) komt om het leven, twee anderen zwaargewond

Foto: lvdb

Aalst -

Een meisje van veertien is in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen bij een tragisch verkeersongeval in Nieuwerkerken (Aalst). De drie andere inzittenden van de wagen, drie tieners die net als het meisje afkomstig zijn uit Aalst, raakten gewond. De achttienjarige bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs. Hij mocht geen passagiers meenemen en mocht op dat tijdstip ook niet rijden.

Het ongeval gebeurde in de Patrick Lanckmanstraat in Nieuwerkerken. Een Fiat met vier tieners -twee jongens van 16 en 18 en twee meisjes van 14 en 18 - knalde rond 1.40 uur tegen een vrachtwagen die geparkeerd stond in de buurt van het kerkhof. Voorlopig is niet duidelijk of de vrachtwagen daar wel mocht staan. De telefoons van de tieners worden ook onderzocht, om te controleren of de bestuurder niet aan het sms’en was op het moment van de feiten.

Wat wel vaststaat is dat de bestuurder, de jongen van achttien jaar, alleen beschikte over een voorlopig rijbewijs. Met zo’n rijbewijs mocht de jongen - die overigens nog maar net achttien geworden was - niet rijden tussen 22 uur en 6 uur op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen. Bovendien mocht hij ook geen passagiers vervoeren die niet voldoen aan de formele voorwaarden om ‘begeleider’ te zijn, waaronder minstens acht jaar een rijbewijs bezitten.

Het veertienjarige meisje kwam door de klap om het leven, bevestigt het parket van Dendermonde. Twee anderen, de achttienjarige bestuurder en het oudere meisje, raakten zwaargewond, maar zijn stabiel. De zestienjarige jongen raakte lichtgewond.

Kermis in Erpe-Mere

De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht, zegt persmagistraat Eva Brantegem van het Oost-Vlaamse parket. De vier tieners kwamen van een kermis in Erpe-Mere. “Volgens de verkeersdeskundige gaat het niet om overdreven snelheid. De impactsnelheid was niet hoger dan 50 kilometer per uur. Waardoor de bestuurder de controle over het stuur verloor, is nog niet duidelijk.” Volgens de dochter van een buurtbewoonster zijn de airbags in de wagen niet afgegaan.

Er werden bloedstalen genomen om na te gaan of er sprake was van alcoholintoxicatie. Het voertuig werd ook in beslag genomen om te onderzoeken of er een technisch defect was. Ook de dienst Slachtofferhulp kwam ter plaatse.

Auto met vier tieners in knalt tegen vrachtwagen: meisje (14) komt om het leven, twee anderen zwaargewond
Buurtbewoonster Natasja Van Hecke. Foto: lvdb

“Jongeman in paniek”

Buurtbewoonster Natasja Van Hecke getuigt dat er afgelopen nacht plots een zestienjarige aan de deur belde: “Mijn zoon slaapt aan de voorkant van het huis. Hij werd rond 1.30 uur wakker van een luide klap. Wij lagen op dat moment nog te slapen en waren ons nog van niets bewust. Vervolgens belde er een jongeman van zestien jaar in paniek aan. Hij vertelde dat er een ernstig ongeval gebeurd was en vroeg of we de hulpdiensten konden contacteren. Hij liep heel de straat in paniek af en belde zijn vrienden op om af te komen. Enkele van hen zijn later ook ter plaatse gekomen.”

Toen Natasja buiten poolshoogte ging nemen, kon ze haar ogen amper geloven. “Een oude rode Fiat was er tegen een oplegger van een vrachtwagen gereden. Er bleef niet veel meer van over. In de kant lagen drie jonge mensen. Ze waren er erg aan toe. Hun vriend bleef hun namen tegen hen roepen zodat ze het bewustzijn niet zouden verliezen. Een buurvrouw die verpleegster is, probeerde te achterhalen of ze nog een polsslag kon waarnemen. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse en namen het over van ons. Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer de situatie was opgelost.”

Door mtm, lvdb
TOP 10 MEEST GELEZEN