Vlaamse boekenverkoop daalt in eerste jaarhelft, Israëlische kok klopt Pascale Naessens en Jeroen Meus

Bron © BELGA

Foto: shutterstock

De Vlaamse boekenmarkt heeft standgehouden in de eerste helft van 2019. Dat besluit Boek.be, het competentiecentrum van het Vlaamse boekenvak, op basis van de afzet- en omzetcijfers. Er werden in de eerste zes maanden van dit jaar 5,77 miljoen exemplaren verkocht, een daling met 4,8 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018, maar de omzet steeg licht, met 1 procent, tot 81,1 miljoen euro.

Het meest verkochte boek was de jeugdboekenklassieker ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman. Bart Van Loo’s ‘De Bourgondiërs’ en het stripverhaal ‘Niet van gisteren’ (De Kiekeboes 152) vervolledigden de top 3.

Wordt gekeken naar de verschillende genres, dan valt op dat de reeks ‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley de top 20 van de fictieboeken overheerst. ‘Een handvol geluk’ van Santa Montefiore en ‘Grand hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer verkochten ook goed. Behalve vertaalde fictie, zoals ‘De zeven zussen’, stegen fantasy en literaire thrillers in omzet.

In totaal kende de omzet van fictie een stijging van 4,1 procent, terwijl strips, kinderboeken en non-fictie vrije tijd licht daalden. De categorie non-fictie informatief steeg dan weer fors, zowel in omzet als in afzet. Boek.be noemt hier ‘De Bourgondiërs’, maar ook het ‘No-nonsense meditatieboek’ van Steven Laureys en Matthieu Riccard en ‘Over identiteit’ van N-VA-voorzitter Bart De Wever als boeken die vlot over de toonbank gingen.

Kookboeken

Binnen de categorie non-fictie vrije tijd moesten de Belgische koks Pascale Naessens (met ‘Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten’) en Jeroen Meus (met ‘Zomerkost’) plaats maken voor de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi en zijn kookboek ‘Simpel’ op nummer 1 in de top drie.

Uit de resultaten blijkt dat de onafhankelijke boekhandels goed presteerden. Hun afzet steeg met 5,9 procent, hun omzet met 12,1 procent. Het marktaandeel van de boekenketens bleef stabiel en maakt nog steeds ongeveer de helft uit van de totale omzet en afzet. Groothandelaars verkochten dan weer beduidend minder boeken, met een daling van 20,8 procent in afzet en 16,1 procent in omzet. De e-commerce in de boekensector zet zijn sterke opmars verder. Meer dan 21 procent van de verkoop gebeurt nu via online transacties.

AANGERADEN