Charleroi gaat toch akkoord om match tegen Club Brugge uit te stellen, maar is misnoegd over gang van zaken

Foto: Photo News

Sporting Charleroi gaat dan toch akkoord om de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen Club Brugge uit te stellen omdat de vice-landskampioen dan meer rust zal krijgen om de terugmatch in de barrages van de Champions League tegen het Oostenrijkse LASK te kunnen voorbereiden. Charleroi laat wel zijn ongenoegen over het uitstel blijken en “hoopt dat de Pro League een professioneel gebaar zal tonen na het nemen van deze beslissing.”

LEES OOK. Onze Chef Voetbal Ludo Vandewalle ergert zich: “Solidariteit bestaat niet bij Belgische clubs”

Maandag maakte de Pro League bekend dat de competitiematchen Antwerp - AA Gent en Charleroi - Club Brugge uitgesteld zullen worden naar een latere datum om de Belgische clubs die deze week Europees spelen meer kans geven om zich te kwalificeren voor de poules van de Europa en Champions League.

Antwerp-AA Gent van zondag uitstellen was logisch. Beide clubs zouden dan tegen elkaar spelen en hun tegenstanders – AZ en Rijeka – spelen dit weekend ook niet. Maar Charleroi voelde zich geflikt omdat zijn duel van zaterdag tegen Club Brugge ook werd uitgesteld. De Karolo’s overwogen naar de Geschillencommissie te stappen, maar besloten dit finaal niet te doen. Op hun website laten ze wel duidelijk hun ongenoegen blijken over de gang van zaken.

Motivering van Charleroi

“Charleroi neemt akte van de unilaterale beslissing van de Pro League om zijn match van 24 augustus tegen Club Brugge uit te stellen”, laten de Carolo’s weten. “Als de Europese kwalificatie van Belgische clubs inderdaad van groot belang is voor ons nationale voetbal, betreurt Sporting Charleroi niettemin de manier waarop dit uitstel van de wedstrijd plaatsvindt, toen een eerste weigering door onze club werd gemeld op het moment dat die piste werd onderzocht.”

“Op minder dan 5 dagen van de match in kwestie, merkt Sporting Charleroi het vele ongemak op dat deze beslissing met zich meebrengt, voor het kampioenschap in het algemeen en voor onze club in het bijzonder:

- het competitieformat wordt niet gerespecteerd

- Er is geen serieus alternatief voor een andere datum voor de match

- Wat doen we met transfers die gebeuren na 24 augustus?

- Er wordt een precedent gecreëerd. Dit specifieke geval mag niet de norm worden op straffe van misbruik in de toekomst. De tijd tussen vergaderingen wordt perfect gerespecteerd. In het verleden, maar ook in de komende maanden, hebben onze clubs in Europa te maken gehad met 3 wedstrijden in een week.”

“Meer in het algemeen betreuren we het dat dit verhaal een ongezonde sfeer creëert tussen clubs, de Pro League en de Voetbalbond door een gebrek aan duidelijkheid, respect voor elkaar en de regels. Charleroi werd deze week al voor een voldongen feit geplaatst door overeen te komen om een maandagavond (19/08 in Zulte-Waregem) te spelen vanwege een andere programmeerfout.”

“Een beroep bij de Geschillencommissie verandert niets met het oog op het uitstel en, zich schikkend naar de hogere belangen van het Belgische voetbal die eerst komen, vertrouwt Sporting Charleroi nu op de Pro League voor een professionele geste naar aanleiding van deze beslissing. En hoopt het dat de Pro League nu procedures en reglementswijzigingen zal klaarmaken die er voor zorgen dat nieuwe schade aan bepaalde clubs in de toekomst zullen kunnen vermeden worden.

Afgezien van al deze overwegingen zal de Sporting Charleroi uiteraard Club Brugge, Antwerp en Gent steunen tijdens hun komende Europese duels.”

Door bvv, md
  • Meer voetbal