‘Le jeune Ahmed’ van broers Dardenne geselecteerd voor European Film Awards

Bron © BELGA

46 langspeelfilms zijn geselecteerd voor de European Film Awards (EFA). De Belgische film ‘Le jeune Ahmed’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne en vijf Belgische coproducties maken deel uit van de selectie, meldt de EFA dinsdag in een persbericht.

“Le jeune Ahmed” gaat over de dertienjarige Ahmed die heen en weer geslingerd wordt tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven. Ahmed is een jongen uit een gewoon allochtoon gezin die geradicaliseerd is met de imam als zijn mentor en zijn in Syrië omgekomen neef als idool, als rolmodel van echte moslims. “De maatschappij, de school, de opvoeders, zijn moeder, kunnen inderdaad niets doen wanneer iemand geradicaliseerd is. Dat is wat onze film laat zien”, zei Luc Dardenne daarover op het Filmfestival van Cannes.

De andere Belgische coproducties die meedingen naar een prijs zijn ‘Dirty god’ (Nederland, Groot-Brittannië, België en Ierland), geregisseerd door Sacha Polak, ‘God exists, her name is Petrunija’ (Macedonië, België, Slovenië, Frankrijk en Kroatië), geregisseerd door Teona Stugar Mitevska, ‘Oleg’ (Letland, Litouwen, België en Frankrijk), geregisseerd door Juris Kursietis, ‘Sorry we missed you’ (Groot-Brittannië, Frankrijk en België), geregisseerd door Ken Loach en ‘Tel Aviv on fire’ (Luxemburg, Frankrijk, Israël en België), geregisseerd door Sameh Zoabi.

De komende weken zullen meer dan 3.600 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorie Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. De nominaties worden aangekondigd op 9 november tijdens het Sevilla Europees Film Festival in Spanje. Een achtkoppige jury zal dan beslissen over de prijswinnaars in de categorieën Europese D.O.P., Montage, Productie-ontwerp, Kostuumontwerp, Haar en Make-up, Muziek, Geluidsontwerp en Visual Effects.

‘Le jeune Ahmed’ van broers Dardenne geselecteerd voor European Film Awards
Foto: Photo News

De 32ste European Film Awards met de presentatie van de winnaars zal plaatsvinden op 7 december in Berlijn.