Klimaatbewegingen gaan vertegenwoordigers beter beschermen na incident met Anuna De Wever

Bron © BELGA, eigen berichtgeving

Foto: ISOPIX

De klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze dinsdag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door extreemrechtse jongeren. Ook milieubewegingen Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu willen hen ondersteunen.

Na een ‘Clap for Climate’-actie donderdagavond op Pukkelpop werden klimaatactiviste Anuna De Wever en haar vriendinnen lastiggevallen op de camping door jongeren met Vlaamse vlaggen.

Verschillende klimaatbewegingen, waaronder Rise For Climate, Youth For Climate en Unis pour le climat, hekelen in een gezamenlijke mededeling dat er geweld gebruikt werd. “We herinneren aan het geweldloze karakter van onze respectieve bewegingen en betreuren het feit dat geweld wordt gebruikt, geëxploiteerd en dat dergelijke uitlatingen met de opkomst van extreemrechtse bewegingen in Vlaanderen nog vaker gehoord worden”, klinkt het.

De ondertekenaars verzekeren de vertegenwoordigers van de klimaatbewegingen “hun steun en oprechte vriendschap”, en willen hen beter beschermen.

Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu

Ook Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace willen hen ondersteuning aanbieden als ze besluiten juridische stappen te zetten, melden ze samen in een persbericht: “De afgelopen dagen is het duidelijker geworden dat er waarschijnlijk strafbare feiten zijn gepleegd”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “De milieubeweging biedt de slachtoffers van mogelijk strafbare feiten ondersteuning aan als ze juridische stappen zetten. We verwachten van politici in een democratische samenleving dat ze het recht op vrije meningsuiting hoog in het vaandel dragen en de intimidatie van klimaatjongeren ondubbelzinnig veroordelen.”

Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu: “Het beledigen, bedreigen en molesteren van jongeren is onaanvaardbaar. Elke jongere moet zich veilig kunnen voelen, ook op de festivalweide, ook op sociale media. Jongeren die zich maatschappelijk engageren, moeten we extra koesteren en beschermen: ze stellen zich immers bijzonder kwetsbaar op. Dit onaanvaardbare gedrag moet onmiddellijk stoppen. We vragen aan politici, maar ook aan ouders, broers en zussen, vrienden van jongeren, leerkrachten, sportcoaches… om intimidatie, bedreigingen, geweld en haat ondubbelzinnig te veroordelen.”

AANGERADEN