Pascal Braeckman skydivet in ‘Iedereen beroemd’ met Ingrid, die jongdementie heeft

Foto: MARC HERREMANS

Heule -

Pascal Braeckman (57), de klankman van Tom Waes, is weer een ervaring rijker. Voor zijn rubriek ‘Merci Pascal’ in ‘Iedereen beroemd’ ging hij indoor skydiven met Ingrid Verhelst, een 59-jarige vrouw uit Heule die lijdt aan jongdementie. “Als je ziet wat dit met haar doet, kan ik alleen maar hopen dat het mensen inspireert.”

Voor zijn nieuwe rubriek in Iedereen beroemd gaat Pascal Braeckman het soms ver zoeken. Voor de aflevering met Ingrid stapt hij uit in Komen-Waasten, voorbij Menen, tegen de Franse grens. Hier ligt het Ice Mountain Adventure Park, een van de weinige plekken in België waar je niet in een vliegtuig hoeft te kruipen om te skydiven. Ze hebben er een verticale windtunnel om in te zweven en – mits enige aanleg en training – de acrobaat uit te hangen. Pascal Braeckman trok ernaartoe met een dame die het volgens hem verdient in de watten gelegd te worden: Ingrid Verhelst, een schat van een vrouw die twee jaar geleden te horen kreeg dat ze jongdementie had. Een zwaar verdict, zeker ook omdat haar man Joost kanker had. Hij is intussen overleden, en Ingrid weet wat jongdementie betekent: het zal haar zelfstandigheid langzaam maar zeker aantasten. Toch woont ze nog alleen. “Dat wil ik zo lang mogelijk blijven doen”, zegt ze, “dankzij de mensen rondom mij lukt dat. Ik krijg hulp van mijn buren en mijn kinderen. Iemand doet voor mij boodschappen, ik heb een poetsvrouw. Ik hoef eigenlijk niets te doen, ik ben een koningin.” (lacht)

LEES OOK. Groep wandelt Dodentocht om taboe te doorbreken: “Die kilometers zijn niets in vergelijking met lijden aan jongdementie” (+)

Duosprong

Ingrid voelt zich helemáál een koningin als ze na de richtlijnen van de instructeur in de windtunnel stapt en begint te zweven. Achter de balustrade kijkt Gudrun Callewaert met tranen in de ogen toe. Gudrun zet zich in voor Het ventiel, een vzw voor mensen met jongdementie. Ook de man van Gudrun heeft jongdementie, ze stopte met werken om voor hem te zorgen. Gudrun weet wat de ziekte met mensen doet. “Iedereen kent de fysieke gevolgen, maar sociaal verandert er ook veel. Mensen met jongdementie moeten stoppen met werken, gaan ook niet meer naar feestjes omdat ze die drukte niet meer aankunnen en de gesprekken niet meer kunnen volgen. Ze moeten heel veel afgeven, van hun rijbewijs tot hun vriendenkring. Met Het ventiel proberen we mensen uit hun isolement te halen en hen nieuwe uitdagingen te geven. Schilderen, paardrijden, wandelen: alles kan. En we doen er echt alles aan om die mensen in de samenleving te houden. Als we naar de fitness gaan, doen we dat tijdens de gewone openingsuren. Bij een wandeling sluiten we gewoon aan bij een wandelclub. We hebben met opzet geen eigen lokaal om zo veel mogelijk buiten te komen.”

Pascal Braeckman skydivet in ‘Iedereen beroemd’ met Ingrid, die jongdementie heeft
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dankzij Het ventiel kan Ingrid ook rekenen op een buddy, een vriendin die haar ophaalt en brengt en bijstaat. Even gaan skydiven in het verre West-Vlaanderen zou Ingrid niet meer kunnen, hoe gezond ze ook oogt. “Ingrid houdt van uitdagingen”, zegt Gudrun. “Toen ze ons vroegen voor deze rubriek, dachten we eerst aan een duosprong uit een vliegtuig. Maar daar bleek Pascal Braeckman net iets te zwaar voor. (lacht) Indoor skydiven bleek een perfect alternatief. Toen Ingrid haar diagnose kreeg, was het voor haar ook een sprong in het duister. Ze moest een beetje haar plan trekken. Weet je wat ze me zei toen ik haar vroeg hoe dat skydiven voelde? Dat ze veel tegenstand voelde, van de wind. Ze zei letterlijk: Ik kon niet doen wat ik wilde. Zo voelen mensen met jongdementie zich ook in het dagelijkse leven. Het is goed dat Ingrid nog zo goed kan verwoorden wat ze voelt en wat ze nog kan. Het is belangrijk dat de mensen zien dat mensen met jongdementie láng niet afgeschreven zijn”.

Uitdaging

Na haar zweefsessie verlaat Ingrid de windtunnel met een kamerbrede glimlach. Ze omschrijft de belevenis met een knipoog naar haar eigen aandoening, die haar kortetermijngeheugen aantast. “Dit ga ik niet vergeten. (lacht) Dit is toch wel het strafste wat ik al gedaan heb. De instructeur moest de richtlijnen wel een paar keer herhalen, maar ik vond het een geweldige uitdaging. Met dank aan Pascal en Het ventiel. Zonder Het ventiel zou ik niet zijn wie ik nu ben. Dankzij hen zit ik tussen de mensen en word ik nog elke keer uitgedaagd. Wat mijn volgende uitdaging dan wordt? Een reis naar de maan, zeker?”

Ook Pascal Braeckman is tevreden: “Als je ziet wat dit met Ingrid doet, dan kan ik alleen maar hopen dat het mensen inspireert. Mijn inbreng is beperkt. Ik probeer mensen als Ingrid gewoon een toffe dag te bezorgen. Omdat ze het verdient en ik haar bewonder voor haar doorzetting en positiviteit.”

De rubriek ‘Merci Pascal’ is vanaf woensdag 4 september te zien in ‘Iedereen beroemd’. Info: www.hetventiel.be

Door Tom de Leur
Meest recent