Marijn Devalck keert verrassend terug op de planken

Boma is getuige terwijl ‘Pascalleke’ gewurgd wordt in nieuw theaterstuk

© gvh

Met een compleet onverwachte terugkeer op het podium zorgt Marijn Devalck (68) voor dé verrassing van het theaterseizoen. In ‘Assisen 3: de wurgmoord’ is hij getuige van de moord op zijn ‘F.C. De Kampioenen’-collega Danni Heylen (68).

Marijn Devalck is nog volop in vakantiestemming. Hij verblijft samen met de kleinkinderen in Cadzand, waar hij dinsdag bezoek kreeg van Danni Heylen. Devalck en Heylen, alias Balthasar Boma en Pascalleke uit F.C. De Kampioenen, staan vanaf maart 2020 samen in Assisen 3, de theaterhit van James Cookes productiehuis Uitgezonderd. Daarin probeert Francesca Vanthielen als procureur des Konings te bewijzen dat iemand een moord heeft gepleegd, terwijl advocaat Kürt Rogiers de onschuld wil aantonen. Uiteindelijk beslist het publiek over schuld of onschuld in deze interactieve voorstelling.

Waarzegster

Dit keer is de vraag wie een waarzegster (Danni Heylen) om het leven bracht door wurging. Tijdens het proces komt Marijn Devalck opduiken als getuige. Daarmee komt hij terug op zijn beslissing om geen theater meer te spelen. “Ik ben schepen van Cultuur en Sociale zaken in mijn thuisgemeente Brakel. Tot mijn grote spijt kon ik niet anders dan theater on hold zetten. Maar nu belde regisseur Frank Van Laecke voor Assisen. Ik leerde hem indertijd kennen als een stil figurantje in de opera. Hij ontpopte zich later tot een geweldig regisseur en auteur. Als hij me belt, zeg ik ja. En Danni neem ik er dan maar bij.” (lacht)

“Ik wist niet dat Marijn mee zou doen”, vult Danni aan. “Ik ging naar een fotoshoot voor de affiche en plots stond hij daar. Marijn terug in het theater, dat was voor mij een complete verrassing. Ook ik kon trouwens geen nee zeggen tegen Frank. Hij schreef indertijd uitstekende scenario’s voor F.C. De Kampioenen.”

Pensioenleeftijd

Marijn Devalck speelt in Assisen 3 een van de getuigen van de moord op het personage van Heylen. “Wanneer ik een nieuw personage invul, heb ik de gewoonte in mijn eigen verleden te zoeken naar mensen die ik ooit ontmoette”, zegt Devalck. “Ik vond een volkse figuur, die hier denkt dat hij het proces naar zijn hand kan zetten.”

Danni Heylen staat er zelf van te kijken hoeveel rollen ze de laatste jaren kon spelen. “We hebben de pensioenleeftijd bereikt, maar ik speel meer dan ooit.” Dat komt volgens Devalck omdat ze allebei zowel comedy als drama aankunnen: “Iedereen dacht dat het na De Kampioenen gedaan zou zijn maar het tegengestelde is het geval. Veel afleveringen zijn intussen zo oud dat kleine kinderen niet meer geloven dat ik Boma ben. Maar zolang de mama’s mij herkennen, zit ik nog wel goed.”

‘Assisen 3: de wurgmoord is vanaf 1 maart 2020 te zien in Theater Elckerlyc Antwerpen. Info & tickets op www.uitgezonderd.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook