Abonnee worden? Kies je leesformule

21/08/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Zelfs Balthazar Boma wil een fiscale hervorming

Balthazar Boma, Getuige X alias Regina Louf, Jean-Pierre Van Rossem, Lernaut en Hauspie… Allemaal hebben ze een memorandum ondertekend van een groep ondernemers die een grondige herziening van de belastingen eisen. Eventjes toch, want die namen werden snel geschrapt toen de initiatiefnemers doorhadden dat het internet met hen aan het lachen was.

Een groep van een vijftigtal topondernemers meent het wel.  In een open brief aan de politiek in zakenkrant De Tijd geven ze hun mening over een wijde waaier aan beleidsdomeinen. Zo pleiten ze voor een vlaktaks van “bijvoorbeeld” 20 procent. Op alles, dus ook op inkomsten uit aandelen en dergelijke. Op die manier moet de fiscale optimalisatie eruit. “Grote bedrijven, met de beste specialisten, profiteren via achterpoortjes van de complexiteit, halen grote subsidies binnen en betalen amper belastingen”, klinkt het. “Daardoor wordt de druk op de brave burger en andere bedrijven groter.”

Maar ze geven ook hun mening over milieu – “De vervuiler betaalt” – en migratie – “Migranten die goede kans maken op een werkvergunning onmiddellijk inschakelen” – en nog een resem andere. Ze weten zich alvast geruggensteund door Balthazar Boma.(agy)

Hoofdpunten