Cristiano Ronaldo over het verschil met Lionel Messi, zijn “moeilijkste jaar ooit” en wanneer hij stopt: “Niemand heeft meer records dan ik”

Foto: AFP

Komend weekend gaat in Italië de Serie A opnieuw van start met een wedstrijd tussen Parma en kampioen Juventus. Bij de Oude Dame begint Cristiano Ronaldo aan zijn tweede seizoen. Om daarna te stoppen? “Daar denk ik nu nog niet aan”, zei de Portugees in een interview met TVI.

LEES OOK. KU Leuven beslecht eeuwige voetbaldiscussie: Messi is beter dan Ronaldo

Ronaldo wordt begin volgend jaar 35. Tekenen van het einde van zijn illustere carrière heeft CR7 nog niet getoond met 28 doelpunten in zijn eerste jaar voor de Italiaanse recordkampioen. Maar de Portugees wil zijn opties open houden als het op zijn pensioen aankomt.

“Daar denk ik nu nog niet aan”, zei Ronaldo aan TVI op het dak van zijn Turijnse woning. “Wie weet stop ik volgend jaar wel, maar ik kan ook spelen tot mijn 40ste of 41ste. Ik weet het niet. Ik zeg altijd dat je moet genieten van het moment. Het gevoel is nu uitstekend en ik moet er van blijven genieten. Geen enkele voetballer heeft volgens mij meer records dan ik.”

Cristiano Ronaldo over het verschil met Lionel Messi, zijn “moeilijkste jaar ooit” en wanneer hij stopt: “Niemand heeft meer records dan ik”

Al was vooral 2018 een moeilijk jaar voor de Portugees. Met een aanvaring met de belastingen en beschuldigingen van verkrachting. “Op persoonlijk niveau was dat het moeilijkste jaar van mijn leven”, gaf Ronaldo toe. “Het doet pijn als men aan je eer gaat twijfelen. Gelukkig werd aangetoond dat ik onschuldig ben. Mijn familie en vrienden wisten dat al langer, maar het was even moeilijk.”

“Papa, heb jij hier geleefd?”

Intussen is ook zoon Cristiano Jr. begonnen aan zijn voetbalcarrière en Ronaldo geeft hem regelmatig advies. “Ik wilde hem laten zien waar ik opgroeide, in Paixao. Toen we de kamer binnengingen waar ik sliep, draaide hij zich om en vroeg hij: Papa, heb jij hier geleefd? Hij kon het amper geloven. Ze denken dat alles makkelijk is. De kwaliteit van het leven, de huizen, de auto’s, de kleren… Ze denken dat alles zomaar in hun schoot valt. Dat is wat ik mijn zoon wil aanleren. Dat niet alles zomaar komt omdat je talent hebt. Je moet hard werken, met toewijding.”

Toewijding heeft Ronaldo zelf ook nog steeds. “Ik heb aantrekkelijke projecten nodig en Juventus was er zo eentje. Ik heb dit team altijd leuk gevonden, het beste in Italië en een van de beste ter wereld. Na prijzen in Engeland en Spanje won ik er ook in Italië. Ik wilde die nieuwe uitdaging, om uit mijn comfortzone te treden. Iedereen wil de Champions League winnen, Juve ook. Dat is echter geen obsessie, we bekijken het stap voor stap. Daarbij moeten we onthouden dat geld niet alles is. Kijk naar hoe Barcelona, Bayern of PSG al lang de Champions League niet hebben gewonnen.”

Cristiano Ronaldo over het verschil met Lionel Messi, zijn “moeilijkste jaar ooit” en wanneer hij stopt: “Niemand heeft meer records dan ik”
Foto: Photo News

Messi

En natuurlijk kijkt CR7 altijd met één oog naar Lionel Messi. “Het is geen toeval dat wij de enigen zijn die vijf Gouden Ballen hebben gewonnen. Ik ben nog steeds gemotiveerd om te winnen, zowel op persoonlijk als op teamgebied. Anders was ik al lang gestopt.”

In een eerder interview met DAZN deelde Ronaldo een steekje uit aan zijn Argentijnse rivaal. “Het verschil tussen mij en Messi is dat ik voor meerdere clubs heb gespeeld en daarmee ook de Champions League heb gewonnen”, klonk het toen. “Ik was zes keer na elkaar topscorer in de Champions League. Er zijn niet veel spelers die deze trofee vijf keer hebben gewonnen, dus ik identificeer me met dat toernooi. Messi is een geweldige voetballer die niet alleen herinnerd zal worden voor zijn Gouden Ballen, maar ook omdat hij - zoals mij - elk jaar beter werd.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN