Nabestaanden van aanslag in Brussel en Zaventem herdenken samen alle slachtoffers van terrorisme wereldwijd

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016 in België hebben woensdag aan het Nationaal Monument bij het Schuman-rondpunt een herdenkingsplechtigheid gehouden voor alle slachtoffers van terrorisme wereldwijd. De herdenking staat in het teken van de tweede internationale dag voor de slachtoffers voor het terrorisme. Die dag werd vorig jaar op 21 augustus ingevoerd door de Verenigde Naties.

Familie van de slachtoffers, slachtofferorganisaties V-Europe en Victim Support Europe, maar ook vicepremier Didier Reynders, federaal procureur Frédéric Van Leeuw en parlementaire leden van de onderzoekscommissie naar de aanslagen woonden de plechtigheid bij. Na speeches van enkele aanwezigen werden er bloemen neergelegd aan het herdenkingsmonument en volgde er een minuut stilte ter ere van de slachtoffers.

“Deze dag is een belangrijke geste naar de wereld toe om aan te tonen dat de mensen die gevallen zijn voor onze waarden en de democratie, geëerd worden. Op deze manier behouden we onze waarden”, zegt Philip Vansteenkiste, directeur van V-Europe.

Vicepremier Reynders benadrukte in zijn speech dat de regering open blijft staan voor punten van kritiek en manieren waarop ze het leed van de slachtoffers kunnen verzachten.

“We zijn nog ver van de juiste hulp aan slachtoffers van terrorisme. Wij brengen onze ongelukkige expertise mee en we zien duidelijk dat de regering de zaken probeert te doen evolueren. We hebben momenteel drie wetten die rechtstreeks gericht zijn tot terreurslachtoffers. Er is dus vooruitgang. Alleen duurt het allemaal lang, maar dat is ook de realiteit van de complexiteit van ons land”, stelt Vansteenkiste.

Door gjs
VOOR ABONNEES