Tiesj Benoot wint openingsrit Ronde van Denemarken en draagt zege op aan overleden ploegmaat Bjorg Lambrecht

Bron © BELGA

Tiesj Benoot (Lotto Soudal) heeft de openingsrit van de Ronde van Denemarken (2.BC) gewonnen. Ploegmakker Jasper Debuyst en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen - Baloise) zorgen voor een volledig Belgische top drie.

Benoot haalt het na 169,7 kilometer met start en finish in Silkeborg. In de laatste 2,5 kilometer vormde zich een kopgroep van aanvankelijk vijf en later zeven renners. Benoot wou de sprint aantrekken voor zijn snellere ploegmakker Jasper De Buyst, maar die liet het gat vallen en de andere koplopers waren compleet verrast. De Buyst sprintte even later naar de tweede plek. Belgisch kampioen Tim Merlier won vier seconden later de spurt van het peloton om de achtste plaats.

Het is voor de 25-jarige Benoot nog maar de tweede profzege. Hij droeg de overwinning op aan zijn overleden ploegmaat Bjorg Lambrecht. “De voorbije weken waren heel zwaar”, zegt hij. “Ik ben blij dat ik hem op deze manier kan eren, met een overwinning.”

“De voorbije weken hebben we veel over Bjorg gepraat”, liet Benoot optekenen op de website van de koersorganisatie. “Uiteraard heeft zijn overlijden een enorme impact op de ploeg. Ik woonde ook vrij dicht bij hem, het dichtst van alle collega’s en we hadden een nauwe relatie, meer dan ik heb met sommige andere collega’s. Bjorg was meer dan een ploegmaat, hij was ook een vriend. Het viel me zwaar dat hij overleed tijdens een koers, tijdens zijn werk, iets wat we allemaal voor de kost doen, maar waar we tegelijkertijd ook van houden.”

“Ik voelde me vandaag dan ook extra gemotiveerd om me te tonen (het is zijn eerste wedstrijd sinds het overlijden van Lambrecht, Benoot paste voor de Binckbank Tour om de begrafenis te kunnen bijwonen). Ik wilde graag voor hem winnen en ik ben trots dat ik daarin geslaagd ben. Je weet nooit hoe je op zoiets moet reageren en hoe het lichaam zal reageren ook na zo’n gebeurtenis. Na de begrafenis had ik een aantal erg zware dagen, maar vandaag had ik blijkbaar toch wat extra kracht mee om het af te maken. We toonden ons sterk met de ploeg, Jasper was ook nog mee op het einde en dat was uiteraard een goede zaak. Ik ben heel blij met deze overwinning.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN
Meest recent