Nieuw ontwerp voor fietsbrug over Watersportbaan: “We verwachten 3.000 fietsers per dag”

Foto: Stad Gent

Gent -

Het Gentse stadsbestuur stelde deze zomer een nieuw bureau aan om een nog te bouwen voetgangers- en fietsersbrug over de Watersportbaan te ontwerpen. Het gaat om het Brusselse ingenieursbureau Ney & Partners. De kostprijs bedraagt 2,5 miljoen euro.

De Stad Gent keurde tijdens de Gentse Feesten een offerte goed voor een nieuw ontwerp voor een wandel- en fietsbrug aan de Watersportbaan. Die moet midden over de waterloop komen te liggen. In 2022 zouden de werken starten. Tegen het voorjaar van 2023 zou de brug af moeten zijn.

De brug moest eigenlijk al zo goed als klaar zijn, maar tijdens de voorbereiding van het bouwdossier liepen de onderhandelingen vast omdat het ontwerp te duur was voor de Stad Gent. Het nieuwe bureau zal een nieuw ontwerp maken.

"Elegant en helder"

De Stad maakte vrijdag met een persbericht bekend dat het Brusselse ingenieurbureau Ney & Partners geselecteerd is. "Dit bureau heeft jarenlange nationale en internationale ervaring in het ontwerpen van infrastructuur en kan zeer mooie referenties voorleggen inzake fiets- en voetgangersbruggen."

"Ze overtuigden met een elegant en helder ontwerp. Het bureau hield rekening met het zicht over de Watersportbaan in de richting van de stad en koos voor een brug die subtiel aanwezig is, zonder de aandacht naar zich toe te trekken. De brug is esthetisch, functioneel en op strategische plaatsen ook transparant."

3.000 fietsers

Er is 2,5 miljoen euro (plus btw) vrijgemaakt voor de bouw van de brug. “De prognose is dat er dagelijks 3000 fietsers en veel voetgangers gebruik zullen maken van de verbinding”, zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit.

Met de brug zal eindelijk ook het ‘Westerringspoor’, een veilig fietstraject van Oostakker tot Gent-Sint-Pieters, bijna voltooid zijn.

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent