Zes op tien klanten ontevreden, maar baas Bpost krijgt half miljoen bij vertrek

Foto: BELGA

Als Bpost-CEO Koen Van Gerven straks de deur achter zich dichttrekt, kan hij zich een half miljoen euro rijker rekenen. In ruil mag hij een jaar niet aan de slag gaan bij de concurrentie. “Een gangbare praktijk”, klinkt het bij Bpost.

De opvolger van CEO Koen Van Gerven bij Bpost weet wat gedaan de komende zes jaar. Het postbedrijf staat voor een pak uitdagingen. Het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial, dat Bpost onder leiding van Van Gerven voor 820 miljoen euro overnam, bleek een kat in een zak. En ook op het thuisfront heeft het bedrijf het niet onder de markt. Sociale onrust, brievenpost die sneller afneemt dan verwacht, zwaar weer op de beurs. Met als klap op de vuurpijl een bevraging van Test-Aankoop waaruit blijkt dat zes op de tien Belgen ontevreden zijn over de diensten van het bedrijf.

Misschien niet verwonderlijk dus dat de zestigjarige Van Gerven zich geen kandidaat meer zal stellen voor een tweede mandaat als baas van de post. Op een vertrekpremie moet hij niet rekenen. Daar heeft hij enkel recht op als zijn contract voortijdig verbroken wordt.

Toch mag hij op 500.000 euro extra rekenen bij zijn vertrek in februari. De CEO is wel onderworpen aan een niet-concurrentiebeding, een clausule die zegt dat hij het komende jaar niet aan de slag mag bij de concurrentie, de andere pakjesbedrijven in ons land dus. “Een gangbare praktijk bij functies op dat niveau”, klinkt het bij Bpost.

Courante praktijk

Daar is oppositiepartij PVDA het niet mee eens. “Gezien de sociale situatie en de slechte resultaten die Koen Van Gerven heeft geboekt, is het ondenkbaar dat hij opstapt en ook nog eens 500.000 euro zakgeld krijgt”, zegt Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij eist dat Bpost die clausule schrapt. “Van Gerven kreeg al zo’n 600.000 euro per jaar sinds de start van zijn mandaat. De postbodes zelf krijgen maar zo’n 1.400 euro netto per maand.”

De kans is klein dat Bpost oren zal hebben naar de kritiek van de partij. Bij bijna elke CEO staat zo’n clausule in het contract. “Dat wordt zo afgesproken als het contract wordt gesloten”, zegt professor strategische HR Dirk Buyens (Vlerick). “Wie jaren aan een stuk hetzelfde product heeft verkocht, kan het gemakkelijkst aan de slag bij een concurrent in die sector. Als je dat een jaar wil beletten, dan moet je ongeveer een jaarloon uitkeren. Bij Van Gerven is dat rond de 500.000 euro.”

Door Arnout Gyssels
AANGERADEN