Vergeet luidsprekers: deze piano wordt versterkt door ‘reuzengrammofoon’ met wel 1.000 gaatjes

Tommy Catteeuw (links) en Lam Moreels ontwierpen en maakten dé blikvanger van het gratis festival 123-Piano. Foto: DVH

Gent -

Onder de Gentse stadshal staat deze maand een opvallende, metershoge klankkast. De knipoog naar de hoorn van een oude grammofoon werd voor 123-Piano gebouwd door twee Gentse ondernemers.

“Ik krijg elke dag wel een filmpje toegestuurd, van vrienden en kennissen die onze creatie hebben opgemerkt. Dat doet me plezier”, vertelt Lam Moreels. Samen met Tommy Catteeuw bouwde hij de indrukwekkende klankkast die sinds afgelopen weekend onder de stadshal staat voor 123-Piano.

De twee Gentenaars hebben elk een creatief bedrijfje, in Oostakker en Gentbrugge. Catteeuw is gespecialiseerd in decorbouw en de behuizing van kunstwerken, Moreels in het ontwerpen van meubels en frezen en uitsnijden van hout.

Carte blanche

“We kregen van Frederik ­Sioen (de initiatiefnemer van 123-Piano, nvdr.) volledig carte blanche om ons ding te doen met de ‘verpakking’ van de pia­no onder de stadshal. We dachten meteen aan de allereerste grammofoonspelers, die een grote hoorn hadden om de klank te versterken”, vertelt Moreels.

Vergeet luidsprekers: deze piano wordt versterkt door ‘reuzengrammofoon’ met wel 1.000 gaatjes
Onderin de ‘megahoorn’ zit een ruimte waarin de piano ’s nachts wordt opgeborgen. Foto: DVH

Het resultaat is een trechtervormige, vier meter hoge constructie uit twaalf delen. Onderaan zitten er twee deurtjes in, zodat de piano ’s avonds veilig in de installatie kan worden gerold. ’s Nachts zijn de piano’s niet bespeelbaar, om lawaaihinder te vermijden.

In het bouwsel zit ook een duizendtal gaatjes, van 16 tot 45 millimeter doorsnede. “We zijn heel tevreden met het resultaat. We hebben het niet opgemeten, maar door de vorm van de hoorn en de plaatsing onder de stadshal kan het niet anders of de piano­klank wordt versterkt.”

Tweede leven op Film Fest?

De megahoorn is niet het eerste werk van het duo dat in Gent is te zien. “Met Blackbirds bouwden wij ook decors voor de tentoonstelling Lang leve de muziek in de Sint-Pietersabdij”, zegt Catteeuw. “We hebben jaren geleden ook de behuizingen van de andere 123-piano’s gemaakt, die elk jaar worden hergebruikt en opnieuw bekleed door andere kunstenaars. Maar deze installatie is echt van ons.”

“Met een groter budget hadden we nog verder kunnen gaan in de belichting en versiering. Dat doen we misschien later. De installatie kan een tweede leven krijgen. Er wordt gedacht om er tijdens Film Fest iets mee te doen, maar dat is nog niet zeker.”

INFO

123-piano.be

Door Rudy Tollenaere