Uitbraak van listeriose in Zuid-Spanje

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Belga

Het zuiden van Spanje kampt met een uitbraak van listeriose, de infectieziekte die wordt overgedragen door met de bacterie listeria monocytogenes besmet voedsel. Het ministerie van Gezondheid in Madrid heeft een internationale waarschuwing uitgestuurd.

In Sevilla is een 90-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van de ziekte. Bij 150 andere mensen is de diagnose van listeriose bevestigd. Vijfhonderd verdachte gevallen worden nog onderzocht, berichtte de Spaanse televisie onder aanhaling van minister van Gezondheid María Luisa Carcedo.

De ziekte is vermoedelijk verspreid door besmet gebraden gehakt van een onderneming in Andaloesië. In die regio situeren zich ook de meeste gevallen, maar ook in andere delen van Spanje, waaronder de hoofdstad Madrid, duiken verdachte gevallen op.

De Spaanse regering heeft de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ingelicht dat het betreffende product alleen in Spanje verkocht is en dat de “nodige maatregelen” getroffen zijn. Burgers is gevraagd geen producten van het merk La Mechá te consumeren. Mocht dat toch gebeurd zijn en beginnen burgers symptomen te vertonen, dan moeten ze onmiddellijk een arts raadplegen.

Listeriose is voor gezonde volwassenen meestal eerder onschuldig. Voor zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de ziekte wel dodelijk zijn. Symptomen zijn koorts, spierpijn, diarree en braken.

Laad meer berichten...