Moeilijke weken op de baan door vele werven in en rond Gent

Door enkele werven in de binnenstad, zoals in de Burgstraat, is tramlijn 1 – de drukste van de stad – onderbroken tot het einde van het jaar. Foto: DVH

Gent -

Een combinatie van verschillende werven op de wegen in Gent zorgt voor heel wat verkeershinder. Vooral in de noordrand moeten automobilisten geduld hebben. Ook voor bus- en tramgebruikers is het geen pretje.

Een werf aan Palinghuizen. Een werf in de Wiedauwkaai. Een werf aan de Voormuide. Herstellingen in Oostakker. File op de R4 aan Wondelgem. Een ongeval op de R4 in Merelbeke. Twintig minuten aanschuiven op de Kennedylaan. Lange rijen op de E17 ...

Voor wie met de wagen de baan op moet zijn het enkele lastige weken in Gent. Een combinatie van een tiental werven op gevoelige locaties veroorzaakt al de hele week files. Omdat augustus de elk jaar de kalmste periode is op de weg, worden elk jaar veel werven gebundeld in deze maand.

Vooral in de noordrand van de stad is het moeilijk. De omgeving van de Muide, Dampoort en Palinghuizen is eigenlijk best volledig te vermijden. Wie gisterenochtend via de N9 de stad in wou rijden, moest een half uur aanschuiven van in Mariakerke tot aan Palinghuizen. Het Vlaams gewest vervangt er de verkeerslichten.

Openbaar vervoer

Ook voor gebruikers van het openbaar vervoer is de situatie geen pretje. In de binnenstad liggen meerdere straten opgebroken. In de Burgstraat is de vernieuwing van de tramsporen op volle snelheid, waardoor tramlijn 1 is onderbroken. Dat zal zo blijven tot eind december. Ook tram 4 aan de Muide is nog steeds onderbroken. Heel wat buslijnen zijn omgeleid of zagen haltes geschrapt.

Het is een race tegen de klok om tegen 2 september, de eerste schooldag, de meeste werven af te krijgen. Want op die dag trekken meer dan 50.000 leerlingen opnieuw naar school en krijgt het Gentse verkeer nog een pak extra trafiek te slikken.

Door bst