Unizo steunt slimme kilometerheffing, “maar dan niet enkel voor lichte vrachtwagens”

Bron © BELGA

Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Unizo schaart zich achter het idee om een slimme kilometerheffing in te voeren, “maar die moet dan wel consequent voor iedereen met een gemotoriseerd voertuig gelden”. Dat laat de ondernemersorganisatie donderdag in een reactie weten. Een kilometerheffing specifiek voor lichte vrachtwagens kan dus niet door de beugel. “Ofwel geldt de maatregel voor iedereen, ofwel voor niemand”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Transporteconomen Stef Proost (KU Leuven) en Bruno De Borger (UAntwerpen) hebben in een paper voor de KU Leuven gepleit voor een systeem van “superslim rekeningrijden”. Daarbij zou de prijs niet enkel tussen de spits- en daluren variëren, maar ook binnen de spits.

Ook Unizo ziet in zo’n heffing “een van de maatregelen om de mobiliteitsstromen beter te sturen”. Maar die kilometerheffing moet voor Unizo dan wel budgetneutraal zijn, en moet dus gecompenseerd worden via de belasting op inverkeerstelling en de verkeersbelasting.

LEES OOK. Daar is de kilometerheffing weer: komt ze er of komt ze er niet? (+)

Het door CD&V op tafel gelegde voorstel om een heffing in te voeren voor lichte vrachtwagens, vindt dan weer geen genade bij de middenstandsorganisatie. “Want dan tref je vooral de zelfstandige ondernemers, zoals loodgieters, hersteldiensten en schilders die voor hun opdrachten overal moeten komen, tot aan de deur van hun klanten”, zegt Danny Van Assche van Unizo. “Net zij hebben zelf het minste impact op hun verplaatsingsgedrag, dat vooral bepaald wordt door hun klanten.”

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) schiet het idee van een kilometerheffing voor lichte vrachtwagens af als een “non-voorstel”. “Vooral de vele ondernemers die hun lichte vrachtwagen gebruiken voor andere professionele doeleinden zullen hier de dupe van zijn. We moeten af van het idee van een dergelijke platte kilometerheffing. Die is anti-economisch en raakt de verkeerde mensen”, klinkt het daar.

AANGERADEN
Meest recent