Ben je een man, ouder dan 35 en “zweef” je tussen StuBru, Radio 1 en Nostalgie? Dan is nieuwe radiozender Willy voor jou

Mannen ouder dan 35 die tussen Studio Brussel, Radio 1 en Nostalgie wisselen zonder zich daar echt thuis te voelen: op die “zwevende luisteraars” mikt Willy, een nieuwe rockzender die alleen digitaal te beluisteren is. Willy – een klein beetje geïnspireerd op de overleden gitarist van The Scabs ­– gaat dit najaar van start onder het motto Music Matters.

Wat is Willy? Een nieuwe Vlaamse radiozender met rockmuziek. De zender maakt deel uit van dezelfde radiofamilie als Qmusic en Joe. Daarom zal ook Willy uitzenden vanuit Vilvoorde.

Welke radiozender heet nu Willy? Er is al een radiozender die Joe heet, dus zo ongewoon is die naam nu ook weer niet. Bij het bedenken van een nieuwe naam schreef iemand Willy op het bord en dat bleef hangen, ook door het overlijden van gitarist Willy Willy van The Scabs begin dit jaar. De naam van de zender is geen eerbetoon aan de man, maar de muziek van The Scabs past wel bij de zender. De naam Willy roept blijkbaar iets op. Dat bleek toen eind juli in het Antwerpse café Cabron een “Willy night” werd georganiseerd met een optreden van The Sore Losers. Weinig mensen wisten dat de avond een voorproefje was van de radiozender, maar de naam Willy ging de hele avond over de tong.

Welke muziek gaat Willy draaien? Vooral rockmuziek, oud en nieuw. Van The Kinks, Jimi Hendrix, Talking Heads, Pixies, Triggerfinger en dEUS tot Arcade Fire, Tame Impala, Balthazar en Whispering Sons. Opmerkelijk: in de studio zal ook een platenspeler staan, er kan dus vinyl gedraaid worden.

Op welke frequentie zit die zender? Op geen enkele: Willy is niet via de FM-band te beluisteren, want die zit vol. Willy gaat enkel digitaal uitzenden. Luisteren kan via de website willy.radio, DAB+, het nieuwe Radioplayer platform en smart speakers.

Zo bereik je toch weinig luisteraars? Vandaag luistert één op de vijf digitaal, maar in 2021 zou de helft van de Vlamingen dat doen. Europa verplicht DAB+ vanaf volgend jaar in elke nieuwe auto en in België komen jaarlijks veel nieuwe auto’s op de markt omdat er zoveel bedrijfswagens rondrijden.

Gaat Willy elke dag uitzenden? Ja, maar voorlopig ligt het zwaartepunt op vrijdag, de dag waarop iedereen naar het weekend lonkt. Op Willy zal de hele week muziek klinken, maar op vrijdag werkt de zender met aparte programma’s en presentatoren. Wellicht wordt dat later uitgebreid naar andere dagen.

Voor wie is die zender bedoeld? Vooral voor mannen, vanaf 35 jaar, hogere sociale klasse, die heen en weer gaan tussen Studio Brussel, Radio 1 en Nostalgie zonder zich daar echt thuis te voelen. De mensen achter Willy hebben onderzocht dat er veel “zwevende luisteraars” zijn die zelf lijstjes samenstellen met hun favoriete muziek, maar toch nood hebben aan een zender, een merk waar ze zich thuisvoelen. Op de website willy.radio kun je trouwens een test doen om na te gaan of de zender iets voor jou is.

Is dit een aanval op Studio Brussel? Studio Brussel mikt vooral op de groep twintigers tot veertigers, maar ook in die groep kan je niet iedereen tevreden houden. Studio Brussel heeft flink vernieuwd en dat lijkt aan te slaan, maar dan nog blijven er veel zwevende luisteraars over. De slogan Music Matters van Willy doet misschien denken aan Life is Music van Studio Brussel, maar Willy belooft een heel andere zender te worden. Centraal staan: “vrijheid” en “uw goesting doen”.

Wanneer gaat de zender van start? Een startdatum is er nog niet, voorlopig klinkt “deze herfst”. Maar het zal eerder september of oktober zijn dan december.

Door Tom de Leur
TOP 10 MEEST GELEZEN