Ooit ontslagen door John Crombez, nu is Hannes De Reu kandidaat-voorzitter voor SP.A

De eerste officiële kandidaat-opvolger van SP.A-voorzitter John Crombez is bekend. Hannes De Reu (33), voormalig directeur netwerk en beweging van de partij, gooit zijn naam in de pot. Bij het grote publiek is hij volslagen onbekend, maar dat schaadt zijn zelfvertrouwen niet. “Ik heb lang achter de schermen gewerkt”, zegt hij. “En ik heb een plan om de partij er weer bovenop te krijgen.”

“Het gaat niet goed met onze partij, iedereen kan dat zien”, zegt Hannes De Reu, vandaag federaal verantwoordelijke bij FOS Open Scouting. “Ik heb een plan om ze er weer bovenop te krijgen.” Hoe hij dat precies wil doen, wil hij nog niet zeggen. “Morgen (vrijdag, nvdr.) begint mijn campagne. In een filmpje (zie bovenaan) ga ik tekst en uitleg geven van hoe ik de toekomst van SP.A zie.”

Grote publiek

Aan zelfvertrouwen heeft de voormalige professionele roeier geen gebrek. “Ik weet dat het grote publiek mij niet kent, maar intern is dat anders. Ik heb lang achter de schermen gewerkt bij de partij. Daar kennen ze mij wel.”

De Reu was tot oktober 2017 een dichte medewerker van voorzitter John Crombez als directeur netwerk en beweging van de partij, verantwoordelijk voor de uitbouw van de lokale afdelingen en het aanhalen van de banden met de vakbond en de mutualiteit. Tot Crombez hem ontsloeg. Nu begint het toch weer te kriebelen. “Ik koester geen wrok tegen John”, zegt hij. “Het ging om een verschil in visie over de koers van de partij, niet meer dan dat.”

Gewoon geflopt

Daar denken ze elders in de partij toch anders over. “Dat project netwerk en beweging is gewoon geflopt”, klinkt het bij verschillende socialisten. “Iedereen had eigenlijk al door dat het faliekant ging aflopen toen hij het voorstelde”, gaat een parlementslid verder. “Ik vrees dat die kandidatuur toch eerder uit revanche is ingegeven. Wij waren alleszins verrast.”

Een grote kans dichten ze De Reu niet toe. “Hannes heeft nog nooit op een lijst gestaan”, klinkt het. “Dan is die wel ambitieus.” Maar SP.A houdt er uitdrukkelijk rekening mee dat er veel gegadigden zullen zijn. De procedures zijn versoepeld om kandidaat te worden, met de steun van drie afdelingen heb je al genoeg om aan de stemming mee te doen. “Vroeger had je een kandidaat die de partijtop naar voor schoof, de establishmentkandidaat zeg maar, en een tegenkandidaat die geen schijn van kans maakte”, zegt een socialist. “Dat is nu anders, dus er kunnen een pak kandidaten zijn. Dan stemmen we in rondes tot iemand meer dan de helft van de stemmen binnenhaalt.”

De hoop is toch nog altijd dat een consensusfiguur opstaat met nationaal aanzien (zie rand). Tegen nieuwjaar moet de nieuwe voorzitter in het zadel zitten.

Door Arnout Gyssels
AANGERADEN
Meest recent