Meer dan 9 uur per dag aan je bureau zitten verhoogt risico op vroegtijdige dood

Foto: Getty Images/iStockphoto

Zelfs een klein beetje beweging is al genoeg om het risico op een vroegtijdig overlijden te verminderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe langer je elke dag aan je bureau zit, hoe meer kans je maakt op allerlei fysieke problemen.

Voor het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, werden meer dan 63.000 testpersonen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar gedurende 5 tot 6 jaar gevolgd. Elk van de individuen kreeg een activiteitstracker om, want volgens de onderzoekers zijn onderzoeken waarin mensen zelf ingeven welke inspanningen en activiteiten ze doen nooit helemaal accuraat.

Daaruit bleek dat meer activiteit doorheen de dag rechtstreeks gelinkt kan worden aan een lager risico op overlijden. De minst actieve groep testpersonen bewoog slechts 200 minuten per dag, en zij die aan 258 minuten per dag komen hadden 40 procent minder risico op overlijden. Wie aan 308 minuten kwam, zag dat risico zelfs met 56 procent dalen.

De boodschap van de wetenschappers is duidelijk: zit minder neer en beweeg genoeg. Zelfs kleine activiteiten maken daarbij een groot verschil, zoals afwassen, tuinieren of gewoon wat door de woonst sloffen. “Zeker voor oudere mensen, die vaak gevoelig minder activiteiten doen doorheen de dag, kan veel stappen en lichte fysieke activiteit erg goed zijn en een sterk effect hebben op hoe lang ze leven”, zegt Ulf Ekelund, professor aan de Noorse universiteit voor sportwetenschappen en co-auteur van de studie.

Te lang zitten, 9 uur aan een stuk tijdens een werkdag bijvoorbeeld, kan leiden tot allerlei fysieke problemen en dus ook vroegtijdig overlijden.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN