Schiet Roglic na slappe eindweek in Giro wel raak in Vuelta? “Ik voel me er klaar voor”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Primoz Roglic windt geen doekjes om zijn ambitie voor de Vuelta. “Ik behaalde al een podiumplaats in de Giro, nu mik ik op eindwinst”, verklaarde de Sloveen van Jumbo-Visma op de persconferentie voorafgaand aan de Spaanse rittenkoers.

Met Roglic in de Giro en Kruijswijk in de Tour behaalde Jumbo-Visma het voorbije seizoen al twee podiumplaatsen, twee keer derde. Beide renners komen ook aan de start van de Vuelta, al zal de Sloveen ongetwijfeld wat frisser zijn dan de Nederlander die dus ook in de Tour aan het werk was. Roglic toonde zich sterk in het eerste deel van het seizoen, ook in de eerste dagen van de Giro, maar mankeerde frisheid in de slotweek en zag zo eindwinst in rook opgaan. Hij werd wel derde, zijn eerste podiumplaats in een Grote Ronde nadat hij in 2018 als vierde eindigde in de Tour.

“Eindigen op het podium van een grote ronde is mooi”, liet hij optekenen tijdens het traditionele persmoment voor de Vuelta. “Maar dat heb ik nu al voor elkaar gebracht, deze keer wil ik de eindwinst. Ik voel me er klaar voor en ik ga er alles aan doen om deze Vuelta te winnen. Ik heb een heel sterk team rondom mij en dat sterkt me in mijn ambitie dat we dit klaar kunnen spelen. We hebben dit jaar al veel wedstrijden gewonnen en dat geeft ons minder stress, maar dat neemt niet weg dat ik het seizoen goed wil eindigen.”

Mikken op ploegentijdrit

Ploegleider Grischa Niermann beaamt die ambitie in een mededeling van de ploeg. “We zijn dit jaar in de Tour en in de Giro op het podium geëindigd. In de Vuelta hebben we één groot doel en dat is eindwinst. Primoz is de kopman, George en Steven de schaduwkopmannen. Met Tony Martin, Lennard Hofstede, Neilson Powless, Sepp Kuss en Robert Gesink hebben we sterke ondersteunende renners. Met een sterke ploegentijdrit hebben we direct een goede uitgangspositie in het algemeen klassement, dus daar gaan we voor.”

Schiet Roglic na slappe eindweek in Giro wel raak in Vuelta? “Ik voel me er klaar voor”
Foto: EPA-EFE

Quintana noemt Roglic de topfavoriet voor eindwinst

Nairo Quintana won de Vuelta in 2016 en start als kopman voor Movistar in deze editie. Hij noemt zichzelf geen favoriet, maar legt de druk bij Primoz Roglic. “Hij is een heel compleet renner”, zei de Colombiaan op het persmoment van de Vuelta. “Voor mij is hij de topfavoriet.”

Quintana zag donderdag Richard Carapaz, eindwinnaar van de Giro, uitvallen uit zijn team en is nu de enige kopman, want Valverde mikt op ritwinst. “Het wordt zaak om in de ploegentijdrit het verlies te beperken”, aldus de Colombiaan. “Daarna moeten we vanaf rit vijf voor het klassement aan de bak. Dan al zal duidelijk worden wie meespeelt voor de eindwinst. Ik zou heel graag een tweede eindzege pakken in de Vuelta. Het zou mooi zijn dat Zuid-Amerika na de Giro, de Tour ook de Vuelta in één jaar op haar palmares brengt. Dat zou een enorm feest worden.”

Hij verwacht zich aan veel tegenstand van Primoz Roglic. “Er is de ploegentijdrit en ook de individuele tijdrit. Primoz is daarin superieur en het is al bij al nog een lange individuele tijdrit (36,2 km), dus dat is in zijn voordeel. Ik zal er zeker tijd verliezen. Maar het wordt zaak om dat zo veel mogelijk te beperken en elders tijd te winnen. Voor mij is Primoz de topfavoriet, maar dat neemt niet weg dat ik zelf ook ambitieus ben en graag het podium wil halen. Alleen reed ik ook al de Tour, dus ik hoop dat ik voldoende hersteld ben.”

Schiet Roglic na slappe eindweek in Giro wel raak in Vuelta? “Ik voel me er klaar voor”
Foto: EPA-EFE

Unicum voor De Gendt

Elf landgenoten zijn zaterdag van de partij in de Vuelta. Met Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Jelle Wallays en Thomas De Gendt mogen we dromen van succes. Vorig jaar wist Wallays victorie te kraaien, ongetwijfeld wil hij dat nog een keer doen.

De voorbije Tour de France mocht 21 landgenoten verwelkomen, de Vuelta moet het dus met minder doen, al was de Giro nog minder bezet met slechts tien Belgen aan de start. Thomas De Gendt is de enige landgenoot die in alle drie de grote rondes van de partij is. Hij is daarmee ook de enige renner in het peloton die dit jaar de drie grote rondes rijdt.

Volgens de website ProcyclingStats waren 24 Vuelta-deelnemers ook van de partij in de Tour, 51 in de Giro, maar wat De Gendt doet is dus een unicum dit jaar. “Ik denk dat ik klaar ben voor mijn derde Grote Ronde dit jaar”, laat hij optekenen door zijn team Lotto Soudal. “Of dat zal volstaan om een rol te spelen in bepaalde etappes zullen we moeten afwachten natuurlijk, maar ik hoop toch om mij een aantal keer te laten zien.”

Vorig jaar won De Gendt de bergtrui. Gaat hij er dit jaar opnieuw voor? “De bergtrui? De puntenverdeling is alleszins iets meer in het voordeel van de vluchters, maar zoals steeds is dat geen doel op zich. Je moet eerst voldoende sterk zijn om in de vlucht te geraken, de meeste punten kunnen nemen en dat gedurende verschillende etappes. Ik heb de voorbije weken een aantal criteriums gereden en ben begin vorige week al naar Spanje gekomen om nog een aantal duurtrainingen af te werken en specifieke inspanningen te doen.”

Dylan Teuns dubbelt eveneens. Hij won de etappe op La Planche des Belles Filles in de Tour de France en mikt ook nu op een ritzege. Vorig jaar stapelde hij de ereplaatsen op in de Vuelta met een tweede, twee derde, een vierde en een vijfde plaats in de daguitslag.

Ook van Philippe Gilbert mag één en ander worden verwacht. De Waalse Monegask werd door zijn team thuisgelaten in de Tour de France en is ongetwijfeld uit op revanche in de Vuelta waar hij in 2016 voor het laatst aan de start kwam en al vijf keer wist te juichen.

Van Edward Theuns, net niet in de Tour, mag verwacht worden dat hij zich zal mengen in de sprint, al heeft hij natuurlijk ook John Degenkolb in zijn team en zal hij wellicht niet elke sprint zijn ding mogen doen.

Met Jelle Wallays, Sander Armée, Tosh Van Der Sande staan nog enkele vrijbuiters van Lotto Soudal aan de start en zal Tim Declercq voor Deceuninck-Quick.Step zijn werk moeten doen.

Tot slot staan maken met Nathan Van Hooydonck (CCC), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Steff Cras (Katusha-Alpecin) drie renners hun debuut in een Grote Ronde.

AANGERADEN