Twitter-account van viroloog Marc Van Ranst verdwenen: “Een gecoördineerde actie”

Bron © eigen berichtgeving, Belga

Het Twitter-account van Marc Van Ranst, de viroloog die op het sociale medium vaak zijn kritische mening geeft over politiek, is sinds gisterenmiddag verdwenen. “Geen idee wat er is gebeurd”, zegt de man.

“Ik heb geen enkel idee wat er is gebeurd, zelf heb ik geen boodschap van Twitter ontvangen”, zegt Van Ranst die gisterenmiddag zelf ontdekte dat zijn account niet meer te vinden is. “Ik heb nu zelf de vraag gesteld aan Twitter en wacht een beetje af.”

Zelf vermoedt hij dat meerdere Twitteraars zijn account hebben gerapporteerd. “Dit is een actie van extreemrechts om tegenstanders monddood te maken”, schreef hij vrijdag op Twitter via een ander account. “Het feit dat gisterenmiddag mijn Twitter offline werd gehaald en mijn Facebook een ban kreeg is geen toeval. Het is een gecoördineerde actie van Vlaams Belang Jongeren en als Bart Claes, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren, zegt dat dat niet zo is, liegt hij. Alleen Vlaams Belang had hier belang bij”, reageert Van Ranst. “Dat zijn mensen die mij niet moeten en daar verschillende redenen voor hebben.”

Op het medium circuleren alleszins posts van verschillende gebruikers met een afbeelding waarin Twitter hen “bedankt voor hun melding”. Daarin staat vervolgens: “We hebben ontdekt dat dit account onze regels heeft geschonden.” Marc Van Ranst zelf zegt dat hij nochtans heel goed uitkijkt om geen regels te overtreden.

“Maar ik heb er eigenlijk weinig emotie bij”, zegt hij nog over de schorsing van zijn account. Hij wacht nog enkele dagen af, om te zien of het weer geactiveerd zal worden. Vrijdagmiddag kreeg hij ook op zijn Facebook-pagina een ban van dertig dagen opgelegd: hij kan een maand lang geen posts schrijven of ergens op reageren.

Door sir
AANGERADEN
Meest recent