Code geel en tot 50 procent kans op officiële hittegolf komende dagen: “Het zal erom spannen”

Foto: Simon Mouton

Dat het de komende dagen warm wordt, staat vast. Maar of we voor de derde keer dit jaar een hittegolf over ons heen krijgen, valt nog af te wachten. Volgens weerman David Dehenauw is de kans 40 à 50 procent. “We zullen zeker dichtbij zijn, maar het wordt nipt om van een hittegolf te kunnen spreken.”

Vijf opeenvolgende dagen met minstens 25 graden, waarvan zeker drie opeenvolgende dagen 30 graden of warmer: dat zijn de voorwaarden om van een hittegolf te kunnen spreken.

“Het ziet ernaar uit dat we zeker vijf dagen 25 graden of meer zullen halen, maar de vraag is of we ook drie keer 30 graden zullen krijgen”, zegt David Dehenauw, VTM-weerman en meteoroloog aan het KMI. “De kans is veertig à vijftig procent. Voorlopig denken we dat het net niet zal lukken, maar we zullen zien hoe de weerkaarten de komende dagen evolueren.”

Hittewaarschuwing

Een hittegolf is enkel officieel als de temperaturen in het weerstation in Ukkel hoog genoeg zijn. Volgens de huidige weerkaarten wordt het vooral in de Kempen en Limburg warm genoeg om van een hittegolf te spreken. Als de vereiste temperaturen niet in Ukkel gehaald worden, telt dat niet als een hittegolf in de statistieken.

Het KMI kondigt op zijn website wel een hittewaarschuwing af van zondag tot en met woensdag, voor het hele land, met uitzondering van de provincie West-Vlaanderen. Bij zo’n code geel voor hitte, kunnen officiële instanties maatregelen nemen om oudere en zwakkere mensen te beschermen door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Waakzaamheid is geboden.

Weerbericht

Het volledige weerbericht voor de komende dagen ziet er als volgt uit:

Zaterdag krijgen we veel zon, al kan er in sommige streken af en toe vrij veel hoge bewolking aanwezig zijn. De temperaturen gaan in stijgende lijn en bereiken waarden tussen 25 graden op de Ardense hoogten, 28 graden in het centrum en 29 graden in de Kempen. De wind waait zwak uit oost tot zuidoost.

Zondag blijft het rustig en warm met veel zon en wat hoge sluierwolken. In het oosten kunnen er ook stapelwolken ontstaan. Maxima op de meeste plaatsen rond 29 of 30 graden.

Maandag blijft het wellicht nog droog en warm. De maxima komen uit tussen 25 en 30 graden.

Dinsdag ontwikkelen er zich in de namiddag meer stapelwolken die vooral in het oosten van het land kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui. De temperaturen stijgen tussen 26 en 31 graden.

Woensdag is het nog overwegend zonnig met hoge wolkensluiers en in de loop van de dag de vorming van stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een warmteonweer. De maxima zouden tussen 27 en 32 graden kunnen liggen.

bekijk ook

Welk effect heeft de zon op onze huid?

Hoe herken je een zonnesteek bij je hond?

Bouwvakkers vinden geniale oplossing om het hoofd koel te houden tijdens de hittegolf

Door sir
AANGERADEN