Fedasil zoekt plaats voor asielzoekers op campings en in vakantieparken: "500 extra plaatsen per maand nodig als trend zich voortzet"

Foto: Bart Dewaele

De federale overheid is op zoek naar vakantieparken en campings om er na de zomer containers te plaatsen voor de opvang van asielzoekers. Fedasil, dat instaat voor die opvang, heeft daarvoor vrijdag alle vakantiecentra aangeschreven.

De asielcentra en OCMW-woningen voor asielzoekers zitten momenteel zo goed als vol. Niet omdat zij plots weer massaal naar ons land komen, maar omdat zowel de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) als het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) de aanvragen trager verwerken door een gebrek aan personeel. Het gevolg is dat de asielzoekers langer in de opvang verblijven en er dus ook extra plaatsen nodig zijn. “Als de trend zich voortzet, hebben we per maand 500 extra plaatsen nodig,” zegt Fedasil-woordvoerster Lies Gilis. De opvangdienst is daarom angstvallig op zoek naar nieuwe plaatsen. In gebouwen of containers. Of zelfs met legertenten als noodoplossing, zoals aan het asielcentrum in Arendonk.

Fedasil laat zijn oog nu zelfs vallen op vakantieparken en campings. Aangezien de vakantieperiode stilaan op zijn einde loopt, komt daar plaats vrij, is de redenering. "Concreet zijn wij momenteel op zoek naar terreinen met vakantiehuizen, groepsverblijven, stacaravans of grote terreinen waar wij zelf containers op zouden kunnen plaatsen,” staat in de brief te lezen die vrijdag is verstuurd aan een reeks vakantiecentra. Fedasil zoekt naar terreinen of centra waar minstens 150 plaatsen kunnen komen en benadrukt dat het maar om een tijdelijke maatregel gaat.

Van 2015 geleden

Door de nood aan extra opvang opende de dienst eerder ook al in Lommel, Deurne en Moeskroen tijdelijke centra. En in Leopoldsburg komt er in september een noodopvangcentrum met 500 plaatsen dat zal worden uitgebaat door het Rode Kruis. Maar dat nu ook vakantieparken nodig zijn, is opvallend. Het is al van de asielcrisis in 2015 geleden dat dat gebeurde.

Bij minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gaat men ervan uit dat de problemen tegen oktober, november van de baan zijn. DVZ en CGVS kregen er ondertussen al 15 en 60 mensen bij. Eenmaal het extra personeel op volle kracht kan worden ingezet, zou de achterstand bij de behandeling van de dossiers snel moeten weggewerkt zijn, klinkt het.

De extra opvangplaatsen en het kleinere aantal personeelsleden bij DVZ en CGVS zijn overigens het gevolg van de afbouw van de diensten en het aantal asielcentra na de asielcrisis onder toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). De Block besliste om weer de omgekeerde beweging te maken.

Door Farid El Mabrouk
AANGERADEN