Zeemeermin Evelien (26) naar WK in China: “Hoe vaker je naar ademt hapt, hoe meer punten je verliest”

Evelien Peeters in actie: “Mijn ervaring als vrijduiker komt goed van pas.” Foto: if

Gent -

Wie dacht dat zeemeerminnen alleen in een fantasiewereld bestaan, heeft het mis. Evelien Peeters (26) uit Gent neemt volgende week deel aan het World Mermaid Championship in China en hoopt daar indruk te maken op een internationale jury. “Een plaatsje in de top twintig zou heel mooi zijn.”

Twee minuten lang zwemmen als een dolfijn, een muzikale act met vissenstaart ónder water en de meest gracieuze poses aannemen tijdens een modeshow. Het World Mermaid Championship, van 30 augustus tot 2 september in China, is er geen voor doetjes. “En ik heb me amper kunnen voorbereiden, want we werden pas twee maanden geleden geselecteerd”, vertelt Evelien Peeters.

De Gentse vormt samen met haar halfzus Naomi Vets de Belgische delegatie op het internationale kampioenschap. “De jury kon ons ingestuurde filmpje duidelijk smaken. Maar dit is mijn eerste wedstrijd en de concurrentie is moordend. Er zijn zeventig deelnemers uit zeventien verschillende landen.”

Zeemeermin Evelien (26) naar WK in China: “Hoe vaker je naar ademt hapt, hoe meer punten je verliest”
Evelien Peeters (links) en haar halfzus Naomi Vets zijn de enige Belgen op het WK zeemeerminnen. Foto: foto’s if

Toch acht Peeters zich niet kansloos. “Mijn ervaring als vrijduiker (duiken op ingehouden adem, nvdr.) helpt om tijdens de wedstrijd lang onder water te blijven. Want ook dit is belangrijk: hoe vaker je naar ademt hapt, hoe meer punten eraf gaan.”

Evelien Peeters doet al vijf jaar aan zeemeerminnen. “De discipline wordt almaar populairder. We treden elke maand op in het duikcentrum van Beringen en worden vaak gevraagd op festivals. Ik geef zelfs les aan nieuwbakken zeemeerminnen: de jongste is acht, de oudste zestig.”

Staart van 5.000 euro

De beste zeemeerminnen maken in China kans op een modelcontract of een hap uit de prijzenpot van 25.000 euro. Niet slecht, want zo’n staart uit silicone kan tot 5.000 euro kosten. “Gelukkig wordt zowat de hele reis betaald door de organisatie.”

Peeters mikt op een plaats in de top twintig. “De beste van elk land wordt ook bekroond, dat wordt dus een hevige strijd met mijn zus. Maar we gunnen het elkaar.” (lacht)

“Mijn ultieme droom? Dat is ooit voltijds te strijden voor het klimaat, als ambassadeur van de oceaan.”

Door plg
AANGERADEN
Meest recent