Brandweerman aangevallen door man onder invloed bij interventie in Laken: parket opent onderzoek na vuistslag in gezicht

Bron © BELGA

Foto: jhw

Brussel -

Een brandweerman is vrijdagavond gewond geraakt tijdens een interventie in de Modelwijk in Laken. Hij werd aangevallen door een jongeman en kreeg een vuistslag, waarop hij zijn aanvaller wegduwde en beiden ten val kwamen. De brandweerman is tot het einde van de maand arbeidsongeschikt.

De Brusselse brandweer moest vrijdagavond tweemaal uitrukken naar de Lakense Modelwijk, een eerste keer voor een afvalbrand rond 22.05 uur, en een tweede keer rond 22.40 uur. Ditmaal stond er een plastic vuilniscontainer en een hoop afval in brand. Volgens de brandweer waren er opvallend veel groepjes jongeren op de been in de wijk, mede door het goede weer en het vuurwerk aan Heizelpaleis 5.

Vuistslag

“Op het einde van de interventie was de brandweerman een brandslang aan het oprollen toen hij werd aangesproken door een van de aanwezigen. Na een korte verbale uitwisseling verliet die man de plaats, om plots op zijn passen terug te keren, de brandweerman op zijn schouder aan te tikken en hem, toen hij zich omdraaide, een vuistslag in het gezicht toe te dienen”, zegt Derieuw.

“Uit een verdedigingsreflex duwde de pompier zijn agressor weg, waarop beiden hun evenwicht verloren en een trap afrolden. Daarop werd de aanvaller in bedwang gehouden door collega’s en overgedragen aan de politie.”

De brandweerman werd geraakt op de mond en het gebit. “Hij verliest mogelijk een tand en is overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging”, zegt de woordvoerder. “Hij is minstens tot het einde van de maand werkonbekwaam. De agressor werd eveneens, voor nazicht, overgebracht naar een ander hospitaal.”

Politiebegeleiding

De brandweer besliste daarom om bij eventuele andere interventies in de Modelwijk - zowel voor ziekenwagen of brandweer - tijdens de nacht, steeds een beroep te doen op de politie alvorens tussen te komen.

De directie van Brandweer Brussel veroordeelt ten strengste elke vorm van agressie ten aanzien van haar brandweerlieden en betuigt inmiddels haar steun aan het operationeel personeel. “Er is klacht neergelegd tegen de gekende agressor om het volle licht op dit incident te laten schijnen en elke zweem van straffeloosheid weg te nemen.”

Parket opent onderzoek

Het Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar het incident, meldt parketwoordvoerder Denis Goeman. Volgens het parket was de man die de vuistslag zou gegeven hebben, onder invloed van alcohol en niet in staat om verhoord te worden. “Hij zal in de komende dagen opgeroepen om verhoord te worden, net als de andere betrokkenen en getuigen”, zegt Goeman. “De juiste toedracht, aanleiding en omstandigheden van het incident zijn immers nog niet duidelijk.”

Door gjs, jhw
AANGERADEN
Meest recent