Tiener komt plots in ademnood maar dokters vinden geen oorzaak. Tot iemand zijn vape-verslaving vermeldt

Een tiener in het Amerikaanse Texas is tien dagen lang enkel door machines in leven gehouden nadat zijn longen het plots opgaven. De dokters konden op foto’s enkel “iets dat leek op longontsteking” vaststellen, maar geen enkele test kwam positief terug. Pas toen een familielid terloops zei dat de jongen al jaren rookte met een elektronische sigaret en tot wel drie flesjes ‘e-liquid’ opmaakte per week, zagen de dokters een mogelijke verklaring.

nkdr

De 17-jarige Tryston Zohfeld uit Texas voelde zich alsmaar vermoeider. Hij begon gewicht te verliezen en had geen energie meer. Toen hij plots ook misselijk en kortademig begon te worden, bracht zijn moeder hem naar het ziekenhuis, waar hij antibiotica kreeg en weer naar huis gestuurd werd.

Een dag later voelde Tryston zich nog slechter. “Ik moest voortdurend braken en mijn hart klopte aan 100 kilometer per uur, zo voelde het.” Ook het ademen leek nog moeizamer te gaan dan de dag voordien. Opnieuw naar het ziekenhuis dus, waar specialisten hem meteen in een kunstmatige coma brachten. De toestand was ernstig, maar waarom de tot dan kerngezonde jongen plots niet meer functioneerde, wist niemand.

Tien dagen lang werd Tryston in coma gehouden, ondertussen voerden de dokters de ene na de andere test uit. Röntgenfoto’s toonden “iets dat leek op longontsteking”, maar een test op verschillende infecties waaronder longontsteking, leverde niets op. “Ik heb niet geslapen door dit kind”, vertelt dokter Mary Whitworth aan The Sun. “Was het een infectie? Uit de stalen die we namen, groeide niets. Was het een auto-immuunziekte? De reumatologen dachten van niet.”

“Zelfs een biopsie van zijn long - een stukje dat we eruit sneden en onder de microscoop onderzochten - bevatte geen bewijs. Zijn longen gaven het gewoon op, en hij was duidelijk in ademnood.”

© Facebook

Pas toen een familielid wist te vertellen dat de jongen een fervente ‘vaper’ was, kregen de dokters een vermoeden van wat er aan de hand was. “We begonnen te begrijpen waarom we niets anders vonden”, aldus de vader van Tryston. Volgens de dokters zou Tryston zoveel chemicaliën hebben geïnhaleerd dat zijn longen zodanig ontstoken raakten, dat hij amper nog adem kon halen.

Dokter Diane Arnaout maakte deel uit van het team dat Tryston behandelde, en zij wil toch waarschuwen voor de schijnbaar onschuldige elektronische sigaretten. “Chemicaliën inhaleren is chemicaliën inhaleren. Er zitten er meer dan 40 verschillende in de vloeistoffen voor elektronische sigaretten. En die kunnen het gevoelige longweefsel aantasten. We zien meer en meer gevallen van jongeren die longklachten krijgen.” Dokter Whitworth staat de vrouw voorzichtig bij. Ze zegt dat ze er niet zeker van kunnen zijn dat het vapen Trystons longen heeft doen falen, maar dat het wel de enige verklaring is die ze konden vinden. “Het is heel waarschijnlijk dat het vapen toch aan de basis ligt van zijn problemen.”

Tryston mocht uiteindelijk na 18 dagen het ziekenhuis verlaten. Hij heeft elke vorm van roken afgezworen.

Mogelijk eerste dode na vapen

Het verhaal van Tryston is verre van een alleenstaand geval. Het departement Volksgezondheid van de Amerikaanse staat Illinois heeft deze week ook gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van vapen. In een persbericht hebben ze het zelfs over de eerste dode wiens overlijden gelinkt kon worden de elektronische sigaretten, en 22 gevallen van mensen die ademhalingsproblemen kregen na het vapen. “We hebben een team van het CDC (het Amerikaanse Centre of Disease Control nvdr.) gevraagd om alle gevallen te onderzoeken. Volgens hen kon geen enkel product met absolute zekerheid gelinkt worden aan de aandoeningen, maar veel patiënten gaven wel toe dat ze recent THC-bevattende producten hadden gebruikt.” (THC is de actieve stof in cannabis, nvdr.) Toch wordt er gewaarschuwd: “De ernst van de ziektes is alarmerend en we moeten de boodschap verspreiden dat e-sigaretten en vapen gevaarlijk kan zijn.”

bekijk ook

‘Vapen’ veiliger dan roken? Elektronische sigaret ontploft in regen van vonken in metrostation

Bezoekers winkelcentrum opgeschrikt door ontploffing elektronische sigaret nabij kinderwagen

Man vliegt in brand door elektronische sigaret

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten