500 reizigers geëvacueerd van twee geblokkeerde treinen in West-Vlaanderen: herstelling pas na halve dag gebeurd

Bron © eigen berichtgeving, belga
Zedelgem / Lichtervelde -

Door een probleem met de bovenleidingen hebben twee treinen zaterdag lange tijd stilgestaan in Lichtervelde en Loppem, in West-Vlaanderen. In totaal moesten daardoor ongeveer 500 reizigers geëvacueerd worden. De herstellingen van de bovenleidingen gingen er moeizaam: pas rond 4 uur 's nachts was alles weer in orde.

De problemen begonnen volgens de NMBS rond 11.20 uur. Tussen Roeselare en Brugge en tussen Tielt en Diksmuide is het treinverkeer onderbroken. Omdat er geen stroom is, liep de temperatuur in de geblokkeerde treinen op. Volgens de lokale politie is er van gewonden geen sprake.

Omstreeks 11 uur viel de trein richting Brugge net voorbij het station van Lichtervelde stil. "We hoorden een raar geluid en plots viel alles stil", zeggen Guido Deneweth en Christa Verhaeghen uit Gits. Zij waren net op weg naar Brugge voor een daguitstap. "We zaten een klein uur lang vast in de trein, maar gelukkig werden we ingelicht van het probleem. Eerst dachten we dat het een aanrijding was, maar al gauw kregen we te horen dat het met de bovenleiding te maken had. Het begon intussen wel aardig warm te worden." Ook waren heel wat mensen op weg naar de zee.

Alle reizigers werden met de hulp van Infrabel en de brandweer van Lichtervelde uit de trein gehaald. Daarna werden ze in groepjes naar het station gebracht, waar ze water kregen en verder opgevangen werden. Zij worden met een bus naar Brugge gebracht.

De trein in Loppem was onderweg van Brussels Airport naar Oostende. Die reizigers zouden rond 12.30 uur in bussen kunnen stappen.

Kruisende leidingen

De schade is er op een complex punt met kruisende bovenleidingen, waardoor de reparaties heel lang duurde. Pas rond 4.15 uur was alles opgelost, waardoor de treinen zondagochtend normaal kunnen rijden. Dat meldt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel

Het is nog niet duidelijk waarom de bovenleiding knapte, al is het weinig waarschijnlijk dat het door de hitte kwam. Tijdens de heetste dagen van vorige maand moest de spoormaatschappij meer dan 250 treinen afschaffen, maar vanochtend was het nog niet warm. Niet alleen de bovenleiding, ook de stroomafnemer van de trein is beschadigd. Er moet nog onderzocht worden wat de oorzaak was. In tegenstelling tot eerdere discussies wijzen NMBS en Infrabel niet naar elkaar en wachten ze het onderzoek af.

Door gjs, slr
TOP 10 MEEST GELEZEN