Figurant tijdens gruwelijke scène in ‘The Exorcist’ blijkt jaren later zelf seriemoordenaar te zijn

Foto: The Exorcist

Het is zo’n beetje de horrorfilm der horrorfilms, maar één scène in ‘The Exorcist’ werd jaren na de première van de film nog een pakje enger. De dokter die in de film een gruwelijke procedure uitvoert op de door demonen bezeten Regan, begaat dan in de echte wereld zijn eerste moord. En volgens de speurders zou het niet zijn laatste zijn.

Paul Bateson werd door regisseur William Friedkin opgemerkt toen die in het ziekenhuis research deed voor ‘The Exorcist’. Hij zag Bateson er een angiografie van een brein uitvoeren, waarbij door het inbrengen van een katheder in een grote ader, een beeld gemaakt werd van de hersenen.

Hij wilde dat Bateson ook in de film aanwezig was tijdens een gelijkaardige procedure, en zo geschiedde. Wist hij veel dat de man die hij als technisch adviseur en figurant aan boord nam, een monster zou worden.

In 1979 werd Bateson veroordeeld voor de moord op journalist Addison Verril. Hij zou voor twintig jaar achter tralies verdwijnen. Maar zelfs voor die veroordeling had de politie hem al in de gaten. Ze vermoedden dat hij verantwoordelijk was voor de moorden op verschillende homomannen in New York.

Bateson zelf heeft die moorden altijd ontkend, maar volgens openbaar aanklager William Hoyt bekende hij zijn betrokkenheid wel aan een vriend, Richard Ryan. Omdat de connecties met de andere moorden niet genoeg bewezen konden worden, werd hij daar niet voor veroordeeld.

De moordenaar zou uiteindelijk toch 24 en drie maanden in de cel zitten voor hij vrijkwam in 2003. Op de dag voor zijn 67ste verjaardag. Daarna is hij zowat van de aardbol verdwenen. Bateson is nu een van de moordenaars die geportretteerd worden in de Netflix-reeks ‘Mindhunter’.

Door nkdr