Tweede winst op rij zet Yellow Tigers met anderhalve voet in tweede ronde EK volleybal

Foto: BELGA

Wie of wat houdt de Belgische vrouwen nu nog uit de tweede ronde? Er moest bijwijlen stevig worden gebikkeld tegen Slovenië, maar als het moet, dan gaat het moeilijk ook wel voor een sterke Herbots en gezellen. De tweede 3-0 overwinning op rij smaakte des te zoeter.

“Onze tweede finale”, noemde Gert Vande Broek het. Een volgende sleutelmatch voor zijn Yellow Tigers, die al de deur kon openen richting tweede ronde. De coach kon het best vinden met de gave prestatie van zijn team, vrijdag tegen Oekraïne, maar had uiteraard ook enkele minpuntjes genoteerd. “Een paar dingen die beter kunnen.” Zonder in detail te treden, maar er zou meteen aan gewerkt worden. Bovendien moest een knop worden omgedraaid. Vertrouwen, optimisme: allemaal goed. “We weten dat we op mekaar kunnen vertrouwen”, concludeerde captain Ilka Van de Vyver. Maar de euforie van de winst moest uit de hoofden om plaats te maken voor volle concentratie voor een nieuwe opgave. Geen meepakkertje, had Polen daags voordien al ondervonden. De thuisploeg had het toen na een soepel begin twee sets knap lastig om averij te vermijden.

Met deze keer Strumilo als tweede libero, liet Britt Herbots direct zien hoe het moest. Eerste service, eerste ace. De Sloveense torens raakten niet meteen in de match (6-2), terwijl de Belgische aanval heel beheerst tewerk ging en de gaatjes vond. Knallen of plaatsen, geruggensteund alweer door stevige opslagdruk van Marlies Janssens en co en een blok dat bijna overal wel de vingertjes tegen kreeg (13-5). Kortom: het oogde alweer zó simpel, zó gemakkelijk. Zowel Herbots als Van Gestel scoorden die eerste set tegen een indrukwekkende 75%. Een scenario helemaal in de voetsporen van dat van vrijdagmiddag tegen Oekraïne.

Bibber in de rangen

Met dit keer Dominika Sobolska aan de katapult, kreeg Slovenië in de tweede beurt meteen een droge 5-0 aangesmeerd. Een fraaie basis om op door te bomen, met een opnieuw secure Britt Ruysschaert als libero. Slovenië sloop echter in de match en dwong Vande Broek bij 10-8 tot een eerste time-out. Het kloofje bleef, met dank aan goed verdedigend werk, maar wilde niet groeien tot geruststellende afmetingen. Bij 17-16 moest de Belgische coach opnieuw in een time-out vluchten. De bibber zat er plots in en bij 20-20 stond het zowaar gelijk. Een ace en een pipe-aanval van Kaja Grobelna brachten gelukkig alsnog redding.

Eén punt was alvast binnen, maar dat moesten er meer worden. Liefst drie. De Sloveense vrouwen hadden hun ritme echter te pakken en beten zich vast in de wedstrijd (1-3). Wat voordien zo vanzelfsprekend leek, werd een klus voor de Yellow Tigers, die er uiteraard voor bleven knokken. Met de onvermijdelijke Marlies Janssens aan de service leverde dat ondanks alles een eerste kloof op (12-7). Niet in het minst de tandem Ruysschaert-Herbots diepte die verder uit, tot de bibber definitief was verbannen (19-10). Slovenië kon nog even “embeteren” maar Kaja Grobelna maakte er toen wijselijk een eind aan.

Zondag mogen de Yellow Tigers bekomen, maandag wacht topper Italië.

België: Van de Vyver, Grobelna, Herbots, Van Gestel, Janssens, Sobolska; libero: Ruysschaert. Kwamen in: Stragier, Guilliams

Setstanden: 25-13, 25-21, 25-20

Door pdk
    Meest recent