Na Benoot pakt ook De Buyst overwinning voor overleden Bjorg Lambrecht: “Wilde zo snel mogelijk die zege pakken voor Bjorg”

Jasper De Buyst won met een indrukwekkende spurt de vierde etappe in de Ronde van Denemarken. Onze landgenoot sprintte de tegenstand glansrijk uit het wiel op de hellende aankomst in Asnaes Indelukke en had op de streep tijd genoeg om naar de hemel te wijzen. “Ik wilde zo snel mogelijk winnen voor Bjorg.”

LEES OOK. Nog een zege voor Bjorg Lambrecht: Jasper De Buyst sprint tegenstand glansrijk uit het wiel in Ronde van Denemarken

Opnieuw een en twee voor België in de Ronde van Denemarken. Maar door de fameuze krachtexplosie die Jasper De Buyst uit zijn kuiten perste, stond Amaury Capiot amper op de foto. Vier fietslengtes bedroeg het verschil tussen de twee landgenoten. En zeggen dat de renner van Lotto-Soudal eigenlijk van te ver zijn slotspurt inzette. Om maar te zeggen: op de lastige aankomst in Asnaes Indelukke kon niemand op tegen de macht van De Buyst.

“Tijdens de eerste passage aan de finish besefte ik dat de aankomst op mijn lijf was geschreven”, zei hij na afloop. “En ook het scenario verliep perfect. Zoals ik hoopte werd het een spurt met een compacte groep. “Toen enkele Deense renners fors aangingen op de slothelling, kwam ik plots in derde positie te zitten. Maar hun tempo zakte en om te vermijden dat iemand uit mijn rug zou wegspringen besloot ik om zelf aan te gaan. Even vreesde ik dat ik van te ver ging, maar toen ik omkeek, had ik al een mooie kloof. Dan kwam het erop aan om alles te geven tot op de meet.”

En dat deed hij. Op de streep had hij tijd genoeg om met zijn wijsvinger naar de hemel te wijzen. Net als Tim Wellens in de BinckBank Tour en Tiesj Benoot in de openingsrit van de PostNord Danmark Rundt droeg ook Jasper De Buyst, die de BinckBank Tour annuleerde om naar de begrafenis van Lambrecht te gaan, zijn overwinning op aan zijn onfortuinlijke ploegmaat Bjorg Lambrecht. “Zoals iedereen weet hebben we met de ploeg een moeilijke periode achter de rug. Ik vertrouwde mijn dichte entourage toe dat ik graag zo snel mogelijk wilde winnen. Enerzijds als eerbetoon voor Bjorg, maar ook om er zelf kracht uit te halen en ik ben blij dat het me vandaag is gelukt.”

Met nog een vlakke slotrit voor de boeg rukt De Buyst op naar plek vijf in het klassement, waarin Larsen nog leidt. Tiesj Benoot kreeg in de slotfase af te rekenen met een lekke band en viel terug naar plaats dertien.

Door Vincent Van Genechten en Jeffrey Fierens