Thierry Neuville voor slotdag in Duitsland: “Het kampioenschap is nog lang”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe) deed lange tijd mee voor de zege in de rally van Duitsland, tot hij in de dertiende rit van de dag lek reed en zijn zegeambities mocht opbergen. De Belg zakte weg naar de zevende plaats, maar is inmiddels opgeklommen naar de vijfde stek. Neuville blijft strijdvaardig, zowel voor de slotdag in Duitsland als het kampioenschap.

“Twee titelkandidaten verloren veel tijd op de Panzerplatte. Niets aan te doen, we moeten verder. We staan momenteel vijfde, net na onze teamgenoot Dani Sordo. Waarschijnlijk zullen we morgen dus nog één plaats opschuiven. We kunnen alleen meer progressie maken wanneer een andere rijder pech krijgt. In de powerstage zullen we voluit gaan om zoveel mogelijk punten te scoren in functie van het kampioenschap. Dat kampioenschap is nog lang. Te beginnen met de laatste wedstrijddag morgen, waarop nog van alles kan gebeuren. We hebben dit jaar tijdens de slotdag van een WK rally al heel veel vreemde dingen gezien. Denk maar aan wat er in Corsica en Sardinië gebeurde. Iedereen kan pech hebben zoals wij vandaag.”

Na afloop van de derde wedstrijddag in de Rally van Duitsland staat Ott Tänak (Toyota Yaris) comfortabel aan de leiding. De Est heeft 32.4 voor op zijn eerste achtervolger, de Noord-Ier Kris Meeke (Toyota Yaris). Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) maakt het Toyota-feest compleet. De Fin volgt als derde op 41.8.

Het gaat Tänak voor de wind in Duitsland. De Est gaf de ganse dag geen krimp, barreerde elke aanval van Neuville en kon, na de lekke band van Neuville, beginnen controleren. Bij de laatste doortocht op de 41.170 kilometer lange rit van Panzerplatte was de Est 11.5 trager dan teamgenoot en ritwinnaar Kris Meeke. Zondag kan Tänak zijn derde rally van Duitsland in evenveel jaar winnen. Het zou zijn vijfde zege van het seizoen zijn, waarmee hij met nog vier rally’s voor de boeg een optie op een eerste wereldtitel zou nemen.

De titelconcurrenten van de Est kenden pech. Zowel Neuville als Ogier verloren anderhalve minuut nadat ze lek reden op Panzerplatte. Neuville kon in de laatste klassementsrit van de dag nog twee plaatsen goedmaken. De Belg was sneller dan Andreas Mikkelsen en profiteerde van de lekke band van Ogier. “Niet alleen vandaag maar de hele rally is voor ons een ontgoocheling. Deze pech (lekke band) hoefde voor mij niet meer”, zei Ogier bij aankomst. Neuville volgt als vijfde op 1:35.2 van Tänak. Ogier is achtste op 2:09.7.

Zondag resten er de rijders nog vier klassementsritten, waaronder de powerstage waar extra punten voor het kampioenschap te verdienen zijn, goed voor een totaal van 79.5 kilometer. De rally van Duitsland eindigt zondagnamiddag omstreeks 13u20.

Door Laurens Van Heuverswijn
  • Meest recent