Oorlog van bij de eerste rit in lijn: Nairo Quintana soleert naar ritzege in de Vuelta, Nicolas Roche nieuwe leider

Foto: AFP

Nairo Quintana (Movistar) heeft de eerste rit in lijn gewonnen in de Ronde van Spanje. De Colobmbiaan won een hevig betwiste etappe waarbij zes toppers voor het algemeen klassement de handen in elkaar sloegen om tijd te pakken. De rode trui verandert door de move ook van schouders: Nicolas Roche neemt het kleinood over van Miguel Angel Lopez.

Na de incidentrijke ploegentijdrit van gisteren stond zondag de eerste rit in lijn op het programma. In totaal moesten de renners 2.840 hoogtemeters afwerken. Vier renners kozen het hazenpad: onze landgenoot Sander Armée (Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Willie Smit (Katusha) en Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA). De leiders werden steeds onder schot gehouden door het peloton, waar de sprinters in hun kansen geloofden.

Oorlog van bij de eerste rit in lijn: Nairo Quintana soleert naar ritzege in de Vuelta, Nicolas Roche nieuwe leider
De aanvallers. Foto: BELGA

Uiteindelijk spatte de kopgroep al vroeg uiteen. Armée, oud-ritwinnaar in de Vuelta, trok iets na de eerste passage aan de meet in Calpe alleen in de aanval. Madrazo en Smit geraakten nog dicht, maar uiteindelijk was de Belg alleen weg. Intussen gebeurde bijna een zwaar ongeluk bij de achtervolgers, die maar nipt een volgauto konden ontwijken. De menners in het pak kwamen uit Jumbo-Visma, in dienst van Primoz Roglic.

Oorlog van bij de eerste rit in lijn: Nairo Quintana soleert naar ritzege in de Vuelta, Nicolas Roche nieuwe leider
Jumbo-Visma nam het initiatief. Foto: AFP

LEES OOK. Deceuninck-Quick Step verliest ploegentijdrit door stilstaande volgwagen: “Jumbo-Visma heeft ons de overwinning afgepakt”

Bommetje Valverde

Het peloton trok in gestrekte draf naar de steile Alto de Puig Llorença. Davide Formolo en Pierre Latour trokken vroeg in de aanval, de Nieuw-Zeelander George Bennett kwam even later aansluiten, maar hij bleek de voorbode te zijn van Roglic. De topsprinters waren we dan al lang kwijt, al kwam er een pakje volk terug uit de achtergrond toen ook wereldkampioen Alejandro Valverde aan het front verscheen en de boel lam legde.

Op de laatste steile pentes van de klim vlakbij Calpe trok eerst Latour en daarna een indrukwekkende Valverde nog een keertje door. De Fransman profiteerde van wat getwijfel boven aan de top om zelf door te vlammen. Hij koos al snel eieren voor zijn geld en bleef in het groepje zitten. De twintig kilometer gingen op en af. Plots schoof ook Roglic mee in een aanval met Nicolas Roche, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Mikel Nieve en Nairo Quintana. De loopgravenoorlog langs de Spaanse kust speelde leider Miguel Angel Lopez parten, want hij had enkel Ion Izaguirre mee in de achtervolger om op kop te rijden.

De rode trui moest al snel zelf het gat zien toe te rijden, maar dat was onbegonnen werk met waakhond Valverde in zijn buurt. Roglic pikte intussen zonder veel moeite een bonussecondje mee. De rode trui ging echter naar de schouders van Nicolas Roche, die de beste ploegentijdrit afwerkte zaterdag.

Het zestal reed vol door tot aan de aankomst in Calpe om zoveel mogelijk seconden te sprokkelen. De slimste bleek uiteindelijk Quintana, die in de aflopende straten van Calpe wegsloop van de anderen. Roche sprong er achteraan, Uran klom er als tweede Colombiaan in zijn wiel. Nieve geraakten we kwijt door een bijna-valpartij, maar de anderen kwamen wel weer bij elkaar. Enkel Quintana, die soleerde verrassend naar de ritzege. Roche verzekerde zich van de rode trui.

De groep met onder meer Valverde kwam binnen op een dikke halve minuut.

Top tien

Nairo Quintana (Movistar Team)

Nicolas Roche (Team Sunweb)+5”

Primož Roglic (Team Jumbo - Visma)+

Rigoberto Urán (EF Education First)+

Fabio Aru (UAE Team Emirates)+

Mikel Nieve (Mitchelton - Scott)+8”

Sergio Higuita (EF Education First)+37”

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)+

Alex Aranburu (Caja Rural - Seguros RGA)+

Alejandro Valverde (Movistar Team)+

Klassement

1. Nicolas Roche (Irl/SUN)

2. Nairo Quintana (Col/MOV) à 0:02

3. Rigoberto Uran (Col/EF1) 0:08

4. Mikel Nieve (Esp/MTS) 0:22

5. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:33

6. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:36

7. Wilco Kelderman (P-B/SUN) 0:38

8. Sergio Higuita (Col/EF1) 0:40

9. Davide Formolo (Ita/BOH) 0:46

10. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:46

Door Laurens Van Heuverswijn