Guy vindt duizenden dode vissen in zijn vijver: “Aan de hitte ligt het niet”

Schepdaal / Dilbeek -

Duizenden dode vissen dreven afgelopen weekend in de vijver van Guy Vermeiren langs de Jan De Trochstraat. De officiële oorzaak van de sterfte is nog onbekend, al wijst Guy zelf naar wegenwerken.

Naar schatting drieduizend tot vijfduizend kilo dode vis veroorzaakt sinds afgelopen weekend een hevige stank rond de vijver van Guy Vermeiren in het Schepdaalse gehucht Zierbeek. “Buren waarschuwden mij vrijdagnamiddag dat er iets niet pluis was toen ze enkele vissen dood zagen liggen”, zegt Guy. “Vanaf dan ging het bijzonder snel. In geen tijd lag quasi heel het wateroppervlak bezaaid met dode vissen.”

De oorzaak van de sterfte is voorlopig niet geweten. Volgens Guy hebben de warme temperaturen er niets mee te maken. “Bij de recente hittegolf, toen het nog veel warmer was, waren er geen problemen”, zegt Guy. “Mijn pompen zorgen ervoor dat er genoeg zuurstof is. Volgens mij is de sterfte gelinkt aan de wegenwerken die hier enkele dagen geleden zijn uitgevoerd. Daarbij werd een laag van de weg gefreesd. Er belandde een vuile laag stof op de daken en de auto’s in de buurt. Ook op het water van de vijver kwam van die vuiligheid terecht. De vissen dachten wellicht dat voedsel in het water viel, met alle gevolgen van dien. Om welk product het gaat, weet ik niet, maar in hun bekken zit slijm en heel wat vissen plakken als het ware aan elkaar.”

Guy probeerde afgelopen weekend melding te maken van de ramp bij de gemeentelijke diensten. “De lokale politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen, maar kon voorlopig niet meer doen”, zegt Guy. “Om iemand van de gemeente te kunnen spreken, moest ik na het weekend contact opnemen, ongelofelijk. Intussen zitten we hier met de miserie. De vijver is bovendien verbonden met een beek, waardoor ik niet kan uitsluiten dat de problemen verder uitdijen.”

Schepen van Openbare Werken Stijn Quaghebeur (N-VA) was zondagavond nog niet op de hoogte van de sterfte. “Veel kan ik daar dus niet over zeggen”, zegt Quaghebeur. “Volgens mij ging het om standaard wegenwerken die na een half dagje al afgerond waren. Onderzoek zal hopelijk snel uitmaken wat de oorzaak is.”

Door jvi
AANGERADEN