Kevin Borlée officieel kandidaat voor atletencommissie IAAF, broer Jonathan laat steken vallen in Madrid

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Kevin Borlée is één van de vijftien kandidaten om toe te treden tot de atletencommissie van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Dat heeft de IAAF zondag officieel bekendgemaakt. De atleten die deelnemen aan het WK in Doha mogen stemmen, van 29 september tot 3 oktober (tijdens het WK).

Er komen zes plaatsen vrij in de atletencommissie. Er resten de zes overige leden nog twee jaar mandaat. De voorzitter en een ander lid van de atletencommissie hebben stemrecht in de Raad van de IAAF.

“Doorheen de hervormingen heeft de IAAF positieve en noodzakelijke stappen ondernomen om de stem van de atleet gevoelig te versterken bij het nemen van beslissingen”, verklaart voorzitter Inaki Gomez. “Het is aan de atleten deze kans ernstig te nemen om de belangen en rechten van alle atleten te verdedigen.”

- De kandidaten, in alfabetische volgorde:

Valerie Adams (NZe), Kevin Borlée (Bel), Majd Eddin Ghazal (Syr), Habiba Ghribi (Tun), Thijmen Kupers (Ned), Bernard Lagat (VSt), Renaud Lavillenie (Fra), Nooralotta Neziri (Fin), Aisha Praught-Leer (Jam), Olga Rypakova (Kaz), Olha Saladukha (Oek), Goldie Sayers (GBr), Katerina Stefanidi (Gri), Su Bingtian (Chn), Michel Tornéus (Zwe)

Broer Jonathan Borlée is zondag als vijfde gefinisht in de B-reeks van de 400 meter op de internationale atletiekmeeting van Madrid. Hij moest vrede nemen met 46.89, terwijl de limiet voor het WK atletiek in Doha 45.30 bedraagt.

Omdat hij dit seizoen nog niet erg snel was - zijn seizoensbeste staat op 46.41 - moest Jonathan Borlée in Madrid in de B-reeks aantreden. En toch diende zich daar alsnog een mooie kans aan op een snelle chrono: een nagelnieuwe piste, aangename temperaturen en de ideale hoogte van het stadion in Madrid, rond de 900 meter. Borlée greep de kans niet en bleef steken op 46.89, meer dan twee seconden boven zijn nationaal record, dat 44.43 bedraagt. De winst ging in de B-reeks naar de Qatarees Mohamed Nasser Abbas in 46.16.

Op de 400 meter bij de mannen is nog geen enkele landgenoot geplaatst voor het WK atletiek in Doha, noch de drie broers Borlée, noch juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor. Er resten hen nog twee kansen om zich te kwalificeren: het BK atletiek op 1 september en de Memorial Van Damme vijf dagen later op dezelfde locatie, het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Door Laurens Van Heuverswijn
  • AANGERADEN
    Meest recent