Dok-Zuid één dag autovrij

Deze drukke weg is in september één dag autovrij. Foto: fvv

Gent -

Geen énkele auto op het meest file­gevoelige deel van de stadsring R40. Op autoloze zondag wordt het verkeer ten noorden van Dampoort lamgelegd en kunnen omwonenden al eens proeven van hoe hun wijk er kan uitzien na de bouw van de Verapazbrug.

Sinds de invoering van het circulatieplan is het voor automobilisten bijna elke dag aanschuiven op Dok-Zuid. Maar op 22 september zal op dat stukje ring alvast geen file staan. Alle auto’s worden dan verbannen. Dat heeft het schepencollege vorige week donderdag beslist.

De jongste jaren werd voor Gent Autovrij het viaduct bij de Zuid afgesloten. De feestjes op de fly-over lokten telkens duizenden mensen. Maar dit jaar verplaatst dat feestje zich naar Dok-Zuid, terwijl op Dok-Noord andere activiteiten plaatsvinden – denk aan een fietsbeurs en springkastelen.

Het is geen toeval dat het evenement dit jaar plaatsvindt op de stadsring die aansluit bij de Dampoortrotonde. In die wijk verrijst een nieuw stadsdeel en volgend jaar begint de bouw van de Verapazbrug. Het openbaar onderzoek is vorige maand afgerond. Zodra de brug er ligt, wordt de stadsring verplaatst en wordt de straat autoluw.

Door Tuly Salumu