Kyra Gantois stapt uit kerngroep van ‘Youth For Climate’: “Genoeg is genoeg, ik ben het beu om behandeld te worden als een stuk vuil”

Anuna De Wever en Kyra Gantois Foto: Photo News

Klimaatactiviste Kyra Gantois (20) “stapt uit de kerngroep” van klimaatbeweging ‘Youth For Climate’. “Of ik nu in die groep zit of niet, ik ga verder om mijn doelen te bereiken binnen de klimaatkwestie”, meldt ze zelf in een uitgebreid bericht op Twitter, waarin ze fors uithaalt naar ex-vriendin en medestrijder Anuna De Wever. ‘Youth for Climate’ betreurt het vertrek van Gantois.

Dat interne strubbelingen aan de basis van haar beslissing liggen, bevestigt Gantois ook in haar open brief, waarin ze naar eigen zeggen “het verhaal dat niemand weet en niemand ooit heeft verteld” beschrijft. “Wat niemand zag is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en ik ook wel mijn ding te zeggen had en ik daar nooit de kans toe kreeg. De band tussen Anuna en mij werd snel slechter en slechter. We kregen vaak ruzie, deels omdat we beiden ook onder een enorme stress stonden”, aldus Gantois. “Op die manier vond ik het ook niet meer zo fijn om samen te werken, maar ik bleef toch doorgaan omdat wat wij doen en willen veranderen veel te belangrijk is om door een ruzie helemaal te verwaarlozen.”

LEES OOK. Klimaatbetoger Kyra Gantois: “Ik doe evenveel werk als Anuna, maar ik krijg er niet die aandacht voor” (+)

Gantois werd naar eigen zeggen ook buitenspel gezet bij de organisatie van evenementen van ‘Youth For Climate’, en werden haar wachtwoorden van de mailbox en de sociale media van de organisatie buiten haar medeweten gewijzigd. “Natuurlijk werd er achteraf een verhaaltje aangeplakt zoals bij alles waardoor ik gek lijk en me dingen voorstel die er niet zijn.”

Pukkelpop

Gantois stelt zich in haar bericht ook vragen bij de heisa rond Anuna De Wever op Pukkelpop. “Anuna zegt dat ze van niets weet en heel de nacht heeft doorgeslapen, maar ze kon wel zeggen dat het ‘jongeren met een Vlaamse Vlag’ waren. Ik sta achter geen enkele partij, maar iedereen die mijn Twitter zag die dag heeft gelezen dat ik het niet eens was met het feit dat die vlaggen werden weggehaald. … [...] Dan kwam de frustratie over het feit dat Anuna een klacht ging indienen en het parket direct een onderzoek ging starten. En terechte vraag: een klacht indienen tegen bedreigingen die je niet gehoord of gezien hebt?”

LEES OOK. Kyra Gantois is het niet eens met beslissing van Pukkelpop: “Dan moeten ze ook de pridevlaggen weghalen?”

“Genoeg is genoeg”

Volgens Gantois zijn mensen met een eigen mening niet welkom in de kerngroep van ‘Youth For Climate’, dus stapt ze op. “Wat was de druppel? Het feit dat het mij eindelijk opviel dat ik niks deed voor deze wereld of het klimaat, maar ik gewoon vast zat in een one man show voor de aandacht. [...] Ik hoopte dat ik dit verhaal nooit ging moeten doen, maar er is een punt waarop genoeg genoeg is en ik ben het beu om behandeld te worden als een stuk vuil. Maar ik vond dat ik dit verhaal moest doen. Ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt word en de mond gesnoerd word.”

Toch bergt Gantois haar activisme en inzet voor het klimaat niet op. “Ik ben ‘Youth For Climate’ opgestart omdat ik een doel heb en dit doel staat los van mijn band met Anuna en de rest van ‘Youth For Climate’.” Ze geeft ook aan te werken aan eigen initiatief.

LEES OOK. Kyra en Anuna hadden een relatie: “Ja, maar dat speelt nu helemaal niet meer mee”

Youth for Climate “betreurt vertrek” van Gantois

Intussen heeft Youth for Climate gereageerd op het vertrek en op de scherpe kritiek van Gantois. In een mededeling (in het Engels) zegt de organisatie dat ze het vertrek van Gantois betreurt. “We hebben deze zomer verschillende pogingen gedaan om een gesprek te regelen met haar, maar dat heeft ze geweigerd en nu lezen we dat ze vertrekt”, zo staat in de mededeling.

De klimaatorganisatie wenst Gantois “veel succes bij haar toekomstige inspanningen om het klimaat te redden”. “Kyra was een ongelooflijke organisatorische kracht die de beweging mee op gang heeft gebracht en we zijn dankbaar voor alles wat ze gedaan heeft. Maar we hebben ook gemerkt dat ze moeite had om zichzelf te positioneren in het grotere team dat ‘Youth for Climate’ in de maanden nadien is geworden”.

De organisatie benadrukt tot slot dat ze open blijft staan voor “iedereen die zich wil aansluiten om het klimaat te redden”. “Klimaat heeft geen politieke kleur en moet daarom door alle regeringen gezien worden als een prioriteit”.

bekijk ook

Anuna De Wever en Kyra Gantois geven les aan honderden scholieren in Gent: “Ons klimaatbeleid is een mop”

Anuna De Wever: “Vanaf 20 september voeren we weer elke week actie, spijbelen doen we waarschijnlijk elk maand”

Greta Thunberg zet Frans parlement op stelten

Door adm, jvh
VOOR ABONNEES
Laad meer berichten...