Derde hittegolf komt er: puffen tot woensdag (maar luchtkwaliteit is slecht)

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Dick Demey

De derde hittegolf van het jaar wordt een feit. “Zondag werd het 30 graden in Ukkel, ook maandag en dinsdag halen we die temperatuur”, zegt David Dehenauw van het KMI. Na woensdag zou het opnieuw frisser worden.

Om officieel van een hittegolf te kunnen spreken, moet het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden worden, waarvan drie opeenvolgende dagen boven 30 graden. Maandag verwacht het KMI in het hele land temperaturen die flirten met die grens, al ontstaan er in de loop van de namiddag wel vooral over de oostelijke helft van het land stapelwolken, die lokaal eventueel kunnen uitgroeien tot een onweersbui.

Ook dinsdag wordt het zonnig (en bereiken de maxima hun piek met 32 graden in Limburg), maar dan is er ’s namiddags eveneens kans op een lokale onweersbui. Woensdag is het weer flirten met de grens van 30 graden.

Code geel

Het KMI heeft dan ook code geel afgekondigd in het hele land. Die alarmfase blijft geldig tot woensdag. “Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Wees waakzaam”, klink het bij het KMI.

Het is bovendien ook opletten omdat de luchtkwaliteit slecht is. De ozonwaarden zullen wellicht de waarschuwingsdrempel overschrijden. “Doe dus geen zware inspanningen terwijl het zo heet is”, zegt weerman Frank Deboosere.

Vanaf donderdag stuk koeler

Donderdag neemt het kwik een forse duik: met maxima tot 24 graden lijkt de derde hittegolf van het jaar dan achter de rug. Ook vrijdag en zaterdag blijft het aangenaam zomers, maar zondag is ook die pret voorbij: dan zou een regenzone over ons land trekken en wordt de kans op buien bijzonder groot. De temperaturen zakken dan tot 17 à 20 graden.

Derde hittegolf komt er: puffen tot woensdag (maar luchtkwaliteit is slecht)
Het KMI heeft code geel afgekondigd tot en met woensdag. Foto: KMI

 

bekijk ook

Welk effect heeft de zon op onze huid?

 

Hoe herken je een zonnesteek bij je hond?

Door jvh, kba, sgg
TOP 10 MEEST GELEZEN