William en Kate kregen lof omdat ze 'gewone commerciële vlucht' namen, maar dat blijkt schone schijn

Foto: Isopix

Nadat er heel wat heibel was ontstaan in de Britse pers omdat prins Harry en Meghan Markle in amper elf dagen tijd vier keer het privévliegtuig hadden genomen, gaf zijn broer William met zijn gezin het goede voorbeeld en namen ze een gewone vlucht naar Schotland. Maar daar blijkt nu toch een geurtje aan te zitten.

Prins William nam vorige week samen met zijn vrouw Kate Middleton en de kinderen George, Charlotte en Louis het vliegtuig naar Schotland om er de Queen en haar echtgenoot prins Philip te gaan bezoeken in hun zomerresidentie op Balmoral. Het gezin koos voor een gewone commerciële vlucht en kreeg daarvoor veel applaus in de Britse pers.

Dat gebeurde nadat prins Harry en Meghan Markle in de weken ervoor heel wat vluchten hadden gemaakt met een privéjet. Omdat ze zich inzetten voor het milieu en anderen aansporen om hetzelfde te doen, noemde de pers hen “hypocrieten”. Uiteindelijk nam onder meer Elton John het op zich om hen te verdedigen tegen alle aantijgingen.

Nu blijkt echter dat ook die zogenoemde gewone vlucht van William en zijn gezin helemaal niet zo milieuvriendelijk was zoals ze eerst deden uitschijnen. De vliegtuigmaatschappij Flybe zou een leeg vliegtuig van een kleine 200 kilometer ver hebben laten invliegen om het koninklijke gezin op te pikken.

Twee keer leeg

Normaal worden de vluchten tussen Norwich en Aberdeen uitgevoerd door Loganair, een dochtermaatschappij van Flybe. Maar omdat de bazen van Flybe een vliegtuig wilden met hun logo op om William en zijn gezin te vervoeren, werd dat lege vliegtuig ingevlogen. Op zijn beurt vertrok ook het toestel van Loganair volledig leeg naar Aberdeen omdat alle passagiers op de andere vlucht werden gezet. Twee keer een leeg vliegtuig dus en goed voor een extra uitstoot van 4,5 ton CO2.

Volgens de Britse pers zouden William en Kate daar wel niet van op de hoogte zijn geweest. “Dit maakt van de poging van de koninklijke familie om milieuvriendelijker te reizen natuurlijk een lachertje”, klinkt het bij een bron. “Er werd 4,5 ton CO2 extra uitgestoten enkel en alleen omdat Flybe zijn logo op het vliegtuig wou omdat de royals meevlogen. Het is duidelijk hun schuld niet, maar wel bijzonder pijnlijk.”

bekijk ook

Meghan en Kate stoppen roddels over ruzie door samen op stap te gaan

 

Opmerkelijk: prins William en Kate leren schapen scheren op boerderij

 

Kate Middleton schittert in 'Legally Blonde'-stijl op tuinfeest

 
Door flb