Waarschuwingsdrempel voor ozon werd maandag overschreden op zes plaatsen

Bron © BELGA

Foto: Stefanie Deleu

De combinatie van luchtvervuiling, zonnig en warm weer hebben maandag geleid tot hogere ozonconcentraties in ons land. Omstreeks 17 uur werd op zes plaatsen de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden, blijkt uit de jongste cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Ook vandaag/dinsdag en woensdag worden nog hoge ozonconcentraties verwacht. Dinsdag bestaat de kans dat de informatiedrempel opnieuw wordt overschreden, woensdag wordt dat niet meer verwacht.

Het ging maandag om de meetstations Destelbergen (205 µg/m³), Baudelopark in Gent (206 µg/m³), Sint-Kruis-Winkel (199 µg/m³), Moerkerke (186 µg/m³), Idegem (182 µg/m³) en Herstal (181 µg/m³).

Ook zondag werden er al hoge ozonconcentraties gemeten en werd de Europese informatiedrempel op één meetplaats overschreden, meer bepaald in Berendrecht tussen 16 uur en 18 uur. Ircel verwacht ook de volgende dagen nog hoge ozonconcentraties, met name in de late namiddag of vroege avond. De hoogste verwachte uurgemiddelde concentraties liggen tussen de 160 en 195 µg/m³. De drempel van 180 microgram kan in het noorden van het land overschreden worden.

Ook woensdag blijven de concentraties hoog, maar ze zullen door de toegenomen wind en bewolking minder hoog oplopen. Vanaf donderdag, als de temperatuur gaat zakken, zouden de ozonconcentraties opnieuw evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar, klinkt het.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen) aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

Door jvh
AANGERADEN