Rechtbank beslist: leerlinge mag hoofddoek dragen in Leuvense GO!-school

© Joost De Bock

De rechtbank van eerste aanleg in Leuven heeft het algemeen verbod op levensbeschouwelijk kentekens in een Leuvense school van gemeenschapsonderwijs (GO!) vernietigd. Zo komt het algemeen verbod van het GO! nog meer onder druk te staan.

Simon Grymonprez

Een leerling van een Leuvense school dagvaarde haar eigen schoolbestuur en het GO! omdat ze op school geen hoofddoek mag dragen. “Voor mijn cliënte is het dragen van een hoofddoek een essentieel element van het belijden van haar godsdienst”, zei Evelyne Maes (Curia), de advocaat van de leerling nog dit weekend in De Standaard. Volgens Maes werd de vrijheid van godsdienst geschonden.

Juridische saga

“In de motivering volgde de rechter de eerdere uitspraken van de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren en van de Raad van State”, stelt Maes. “Er zijn geen omstandigheden die het hoofddoekenverbod rechtvaardigen. Dat geldt zowel specifiek, voor die lokale middelbare school in Leuven, als voor het algemene verbod van het gemeenschapsonderwijs van de Vlaamse overheid.”

Het hoofddoeken verbod in het GO! is ondertussen een lange juridische saga geworden. Op 1 februari 2013 gaf het GO! zijn scholen de opdracht om een algemeen verbod op levensbeschouwelijke kentekens in hun reglement op te nemen. Enkele leerlingen trokken naar de Raad van State om dat verbod aan te vechten. De Raad van State vernietigde het verbod in de scholen, maar kon zich niet uitspreken over de algemene rondzendbrief van het GO!. Daardoor kon het GO! het algemene verbod handhaven, wat ze tot op vandaag de dag nog steeds doet.

Onmiddellijk

Het vonnis van de burgerlijke rechtbank in Leuven is onmiddellijk uitvoerbaar. “Vanaf het moment dat het vonnis betekend is, wordt het hoofddoekenverbod opgeheven”, zegt Maes. “Het meisje dat naar de rechter stapte, mag maandag met een hoofddoek naar school.”

Ook de Vlaamse Scholierenkoepel, die leerlingen uit het middelbaar vertegenwoordigt, is blij met het vonnis. “Een verbod moet de laatste optie zijn”, vindt de koepel. “Het is waanzin dat je als leerling je school moet aanklagen om het over een regel te hebben die ervoor zorgt dat je jezelf niet kan zijn”, zegt ondervoorzitter Lander Huyck. “De school moest het verbod invoeren van het GO! , waardoor elk gesprek onmogelijk werd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten