Vier dierenrechtenorganisaties houden samen wake voor varkens aan Tielts slachthuis

Bron © BELGA
Tielt -

Het omstreden slachthuis in Tielt was woensdagmorgen nog maar eens het schouwtoneel voor een protestactie. Vier dierenrechtenorganisaties kwamen samen afscheid nemen van de varkens die met vrachtwagens naar hun laatste bestemming werden gebracht.

Het slachthuis in Tielt kwam twee jaar geleden in opspraak na een undercoverreportage door dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Daarop waren schrijnende toestanden van dierenleed te zien. Het slachthuis moest een tijdje dicht, maar mocht daarna, na een aantal aanpassingen te hebben doorgevoerd, terug heropenen.

Toch blijft het slachthuis een doorn in het oog van alle dierenrechtenorganisaties, die de sluiting eisen. “De dieren worden nog altijd naar gaskamers gebracht, het is niet dat ze hen doodknuffelen”, verduidelijkt Els Van Campenhout van Animal Rights. “De slacht stoppen is de enige oplossing.”

Nadat een Franse dierenrechtenorganisatie al eens het slachthuis was binnendrongen om een varken te bevrijden en er eerder al een protestactie was met 500 actievoerders, ging het nu om een vreedzame wake aan de ingang. Een dertigtal activisten van Animal Rights, All for Animals, The Save Movement en Bite Back stonden met pamfletten, slogans en foto’s langs de weg om voorbijgangers bewust te maken van de problematiek. “Wekelijks worden hier 35.000 varkens geslacht”, zegt Clio van The Save Movement. “Wij willen hier de dieren bijstaan tijdens hun laatste momenten. Daarom vragen we de truckers om eventjes te stoppen, zodat we de dieren kunnen aanraken, water geven en afscheid van hen te nemen.”

Bij de ingang van het slachthuis werd ook nog een soort altaar opgericht voor de dieren. Leden van de veschillende organisaties gaven een speech. De politie hield een oogje in het zeil. Ook de zaakvoerder van het slachthuis kwam een kijkje nemen, maar hij had geen probleem met de actie, zolang ze maar vredevol verliep. Hij en zijn slachthuis moeten zich op 25 november verantwoorden voor de rechter voor inbreuken op het dierenwelzijn. De actie duurde vier uur en was rond 10 uur afgelopen.

bekijk ook

Vier dierenrechtenorganisaties houden samen wake voor varkens aan Tielts slachthuis
Foto: gsd
Vier dierenrechtenorganisaties houden samen wake voor varkens aan Tielts slachthuis
Foto: gsd
Vier dierenrechtenorganisaties houden samen wake voor varkens aan Tielts slachthuis
Foto: gsd

Huiveringwekkende beelden: dierenrechtenactivisten eisen sluiting slachthuis in Tielt

Schokkend: Animal Rights toont hoe kalveren in Hasselts slachthuis worden behandeld

Animal Rights maakt trieste beelden in megastal in Merksplas

Door gsd, jvh
AANGERADEN
Meest recent