Pools gerecht: reflector op de weg veroorzaakte dodelijke val Bjorg Lambrecht

Bjorg Lambrecht verloor de controle over zijn fiets toen hij een verkeersreflector langs de kant van de weg raakte. Tot die conclusie komt het parket van Rybnik, waar het ongeval op 5 augustus gebeurde. De 22-jarige renner van Lotto-Soudal raakte van de weg, belandde tegen een betonnen constructie en overleed nadien.

maj

Bjorg Lambrecht kwam op 5 augustus om toen hij tijdens de Ronde van Polen na een val tegen een duiker naast de weg belandde. Lambrecht werd nog naar het ziekenhuis gevoerd, maar alle hulp kwam te laat. Uit de autopsie bleek dat hij ernstige inwendige bloedingen had. Het parket van Rybnik opende een onderzoek naar de oorzaak van de val, en daaruit bleek tragisch genoeg een reflector langs de kant van de weg aan de basis van de tragedie te liggen. Die zijn bedoeld om de weg te markeren wanneer het donker is, maar veroorzaakten nu dus net een ongeval.

Malwina Pawela-Szendzielorz, de plaatsvervangend officier van justitie in Rybnik: “Twee renners die achter Lambrecht reden, zagen hoe hij de reflector raakte en de controle over zijn fiets verloor. Hij draaide eerst naar rechts, dan naar links, raakte van de weg en raakte de duiker.”

De reflectoren in kwestie meten 10 bij 10 centimeter en steken 1,8 centimeter boven de weg uit. “Het is triest dat reflectoren, bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, de oorzaak van zo’n tragedie zijn”, aldus nog Malwina Pawel-Szendzielorz.

Op onderstaande videobeelden is het stuk weg te zien waar het ongeval gebeurde. De reflectoren zijn de kleine plaatjes langs de kant van de weg.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten