Antwerp-trainer Laszlo Bölöni: “Arslanagic heeft te snel zijn comeback moeten maken”

Foto: Photo News

Laszlo Bölöni staat misschien wel voor zijn belangrijkste match als trainer van Antwerp. De 66-jarige Roemeen beseft ook wat er morgenavond tegen AZ op het spel staat. “De match tegen Charleroi eind vorig seizoen, om Europa in te gaan, was al cruciaal. Maar deze is ook heel belangrijk, ja. En ik hoop dat er nog meer van zulke duels volgen”, zegt hij.

LEES OOK. Antwerp-verdediger Dino Arslanagic stond twee maanden aan de kant en greep zo naast transfer: “Erover piekeren lost niets op”

Of hij er nog stress van krijgt? Toch wel. “Die druk voel je altijd. Maar daar doe je het ook voor. Net als ik volgde mijn broer vroeger een tandartsopleiding en hij oefent dat beroep nog altijd uit. Wel, hij betáált elke week om naar het voetbal te komen en diezelfde druk te voelen.” (glimlacht)

Bölöni verwacht een zware match tegen AZ, “dat vooral een heel goeie aanvalslinie heeft”. En helaas voor hem kan hij niet op de geschorste Buta rekenen. Daardoor moet De Laet rechtsback spelen, in principe keert Seck dan centraal terug. Het ziet er immers naar uit dat Arslanagic nog geen 100 procent is. “Dino komt zachtjes aan terug. Eigenlijk was het niet voorzien dat hij vorige week in Enschede al zou invallen, maar ik had niet veel keus. Hij heeft daar te snel zijn comeback moeten maken.” Maar helemaal uitsluiten dat Arslanagic in de terugmatch op het veld staat, deed Bölöni niet. “Want wat er morgen gaat gebeuren, weet niemand.”

Batubinsika wil met Antwerp "bevestigen" tegen AZ

Dankzij het eerste doelpunt in de profcarrière van Dylan Batubinsika keerde Antwerp vorige week terug uit Enschede met een 1-1 gelijkspel tegen AZ op zak, een meer dan degelijk resultaat in Europa.

In de terugwedstrijd van die Play-offronde wil The Great Old donderdag de poorten van de groepsfase openbeuken. Een scoreloos gelijkspel is door het doelpunt op verplaatsing dan al voldoende. "Het was een droom om te scoren en ik hoop dat natuurlijk nog eens over te doen", vertelde Batubinsika woensdag in het Koning Boudewijnstadion. "Al is het inderdaad niet noodzakelijk dat we scoren, het komt er op de eerste plaats op aan de nul te houden. Die 1-1 was een goed resultaat en dat willen we nu bevestigen. We moeten opletten voor de individuele kwaliteiten van de tegenstander, AZ heeft jonge en vinnige spitsen."

Door zijn uitsluiting in de heenwedstrijd is Aurélio Buta geschorst, waardoor er opnieuw geschoven zal moeten worden in de verdediging. Abdoulaye Seck is er na zijn schorsing in de vorige wedstrijd wel opnieuw bij, van Dino Arslanagic is het nog niet duidelijk of hij na zijn kwetsuur klaar is voor een basisplaats. Wie het ook wordt, vast staat dat Batubinsika centraal achterin weer een nieuwe partner krijgt. "Wie er ook staat, dat verandert niets. We hebben nu eenmaal onze eigen manier van spelen."

Voor de terugwedstrijd zal er opnieuw een Antwerpse volksverhuis richting de hoofdstad plaatsvinden. Er worden immers zo'n 22.000 toeschouwers verwacht. "We beginnen ons hier al thuis te voelen", lachte de verdediger. "We trainden hier al vier keer en nu spelen we onze tweede wedstrijd."

Op de linksachter krijgt Batubinsika zoals altijd Simen Jukleröd naast zich. "Dit zal ongeveer dezelfde wedstrijd worden", blikte de Noor al vooruit. "Als we geen tegendoelpunt slikken, gaan we sowieso door. Die eerste treffer in de wedstrijd kan dus cruciaal worden. Ik verwacht een lastige wedstrijd, maar we weten wel waaraan we ons kunnen verwachten."

Op zijn linkerflank zal Jukleröd opnieuw de vinnige Calvin Stengs tegenkomen. "In België is ongeveer elke winger sterk, maar Stengs is waarschijnlijk wel hun beste speler. Ik zal dus top moeten zijn en dat was ik dit seizoen nog niet helemaal - ik heb mijn beste niveau nog niet kunnen tonen. De moeilijkste wedstrijd speelde ik echter niet tegen AZ, dat was die terugmatch in Plzen."

AZ met vertrouwen voor terugwedstrijd tegen Antwerp: "We denken dat we hier kunnen winnen"

Met een 1-1 uit de heenwedstrijd is het Nederlandse AZ donderdagavond verplicht om te scoren tegen Antwerp, in de strijd om de kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. "Ik zeg eerlijk: die 1-1 was ook niet wat wij wilden, maar die heenwedstrijd van vorige week heeft ons wel vertrouwen gegeven, we blikken tevreden terug. We denken dat we hier morgen/donderdag kunnen winnen en al minstens kunnen scoren", vertelde AZ-coach Arne Slot daags voor de wedstrijd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion.

"Dan zullen we het verdedigend wel beter moeten aanpakken. We hadden die wedstrijd vorige week ook kunnen verliezen, al hadden we dan wel heel veel pech gehad. Het zijn twee teams die dicht bij elkaar liggen, ook al hebben ze een totaal verschillende manier van spelen. De bedoeling is dat we zo min mogelijk in hun manier van spelen terechtkomen."

In hun vorige twee heenwedstrijden speelde AZ telkens 0-0 gelijk, achtereenvolgens tegen Häcken en Mariupol, om het vervolgens in de terugwedstrijd respectievelijk met 0-3 en 4-0 zeges ruimschoots goed te maken. Antwerp is dus gewaarschuwd. "In die eerste wedstrijd is het toch altijd wat afwachten, dat was tegen Mariupol en Häcken ook al het geval. Bij de tweede wedstrijd ken je beter de sterktes en de zwaktes. Tegen Antwerp komt het er vooral op aan die bal nu wel binnen te schieten. Vorige week hadden we 65 procent balbezit en kwamen we drie keer alleen voor de keeper. Door die 1-1 worden we nu gedwongen om aan te vallen, maar dat willen we eigenlijk toch altijd doen, en tegelijk voorkomen dat de tegenstander kan counteren. De sterke punten van Antwerp dienen we zeker te neutraliseren. Het is ook een andere tegenstander dan Mariupol. Antwerp is vooral fysiek erg sterk en schat ik hoger in dan de Oekraïners. Ze gaan een fysieke strijd aan en verdedigend zullen we daar toch een aantal zaken voor moeten aanpassen."
Joris Kramer is er bij AZ door een blessure niet bij, onze landgenoot Stijn Wuytens staat dan weer voor zijn rentree. Hij miste de heenwedstrijd. "Stijn was vorige week een dubbeltje op z'n kant, hij gaf zelf aan dat hij niet honderd procent was. Als een speler dat zegt, weet je het wel. Sinds het weekend traint hij weer helemaal mee en dus kan hij starten."

Door dvd
  • Meer voetbal